Tri godine od smrti bebe Berine, žrtve bh. administacije

Vijesti 16. jun 201609:31 > 09:43
Netokracija.com

Na današnji dan prije tri godine javnost je informisana da je preminula Berina Hamidović u Beogradu. Tromjesečnoj bebi, simbolu protesta za matični broj - JMB, koji je nazvan Bebolucija je dijagnosticirana traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze, zbog čega nije mogla da jede.

Operacija u Sarajevu nije bila uspješna, a onda je tu nastupio sistemski problem.

Berina Hamidović nije imala matični broj, automatski ni pasoš – a oba roditelja su bila nezaposlena, te su se u akciju prikupljanja novca uključili komšije, prijatelji, građani Sarajeva.

Hitno je upućena u Beograd, no nakon sati i sati čekanja na graničkom prelazu u vozilu Hitne pomoći – gdje je bila priključena na aparate, policija ih bez dokumentacije nije puštala na teritoriju druge države.

Granična policija tada nije bila obaviještena o tom slučaju, iako je dijete bilo hitan slučaj. Službenici niti na granici BiH, niti na granici Srbije nisu znali za slučaj, ispričao je tada ožalošćeni otac.

Policija je tada bila nemoćna da išta uradi, roditeljii su u Ministarstvu civilnih poslova molili za potvrdu i obavijest Graničkoj policiji – da sanitetsko vozilo pređe granički prelaz.

Novi problemi nastupili su u beogradskoj bolnici.

Iz Kantona Sarajevo nije uplaćeno 100.000 dinara, što je navodno bila obaveza, jer zakonski je bilo propisano da ako operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje – operacija se obavlja u nekoj drugoj državi.

Berinini roditelji su tada dobili odbijenciu, a u KS je rečeno da nisu u mogućnosti da plate liječenje. Problem je riješen pravnim putem, ali Berina je dobila sepsu.

Preminula je 13. juna, a dženaza je obavljena 17. juna na groblju Vlakovo.

Berina Hamidović je beba koja je u medijima nazvana “prva žrtva državne administracije”, jer zbog nerada političara nije mogla dobiti matični broj.

Privremeno rješenje ovog problema Vijeće ministara je donijelo pod pritiskom građana koji su se danima okupljali ispred Parlamenta BiH, i to nakon vijesti da još jedna tromjesečna beba ne može na operaciju jer nema JMB.

16. juna, blizu 50 građana, mladih aktivista okupilo se ispred sjedništa Vlade FBiH u Mostaru. Oni su za smrt bebe optužili političare, a ispred zgrade institucije su zapalili 200 svijeća – a minutom šutnje odali počast maloj Berini.

Sličan vid protesta održao se u još nekoliko gradova BiH, jer su Berinu mrtvu vratili iz Srbije. Građani su u nevjerici gledali kako je smrt bebe bila okidač da se ljudi probude.

Na demonstracije u BiH osvrnuo se na svom blogu i tadašnji ambasador SAD u BiH Patrick Moon koji je kazao kako su protesti protekli u zdravoj demokratiji i “predstavljaju utjelovljenje građanske odgovornosti”, podsjetivši da je zbog nespostojanja JMBG bio ugrožen život bebe Moon je napisao:

“Pomislili biste da će ovako ozbiljna situacija potaći bh. političku elitu na određena preispitivanja i moguću akciju. Pomislili biste da će se angažovati na iznalasku trajnog rješenja za ovaj relativno jednostavan problem. Međutim, kao što vidimo, reakcija političke elite na proteste ogleda se u pokušajima manipulisanja činjenicama, izbjegavanju da se suoče sa stvarnom porukom koju im šalju građani”.

Jesmo li išta naučili?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.