Crnadak: BiH se nalazi u kritičnom trenutku EU integracija

Vijesti 16. jun 201613:28 > 13:31
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova i domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Centralnoevropske inicijative kazao je da je današnji događaj u Banjaluci prošao u dobroj atmosferi, i da je CEI razmatrao nekoliko bitnih tema.

“U centru pažnje je regionalna saradnja, uticaj saradnje na EU integracije zemalja koje su u procesu – migracije i terorizam. Pred sobom smo imali razmatranje akcionog plana CEI-a za tri godine, a sljedeća zemlja predsjedavanja je Bjelorusija. Želim im mnogo sreće u obavljanju ovog posla”, kazao je Crnadak u uvodu.

“Za BiH je ovo kritičan trenutak u procesu EU integracija, jer pokušavamo u julu da dobijemo prihvatanje naše aplikacije, i u tom kontekstu – podrška zemalja EU unutar CEI grupe nam je od velikog značaja”.

Istakao je nadu kako će svaki naredni sastanak da donese sve više članica, jer je glavni cilj svima postati punopravan član EU, a kazao je da BiH ima veliku podršku Italije.

Za kraj, istakao je važnost sastanka ministara vanjskih poslova zemalja CEI za Banjaluku, koja ju čini faktorom – i zadovoljan je što je jednogodišnje predsjedavanje BiH doveli važne goste u taj bh. grad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.