N1 saznaje: Ko je uhapšeni bh. državljanin u Švedskoj

Vijesti 16. jun 201615:40 > 16:24
Osman Kekić je privođen još 2010. godine

Na aerodromu u Malmeu u Švedskoj u ponedjeljak je uhapšen 46-godišnji bh. državljanin kojeg švedski mediji opisuju kao "opasnu osobu". Kako N1 saznaje, radi se o Abdulazizu Osmanu Kekiću (1970.) iz Kozarske Dubice.

On je ranije hapšen u Bosni i Hercegovini u nekoliko navrata.

Naime, u augustu 2010. godine, Kekić je zajedno sa još četiri osobe uhapšen u Kozarskoj Dubici zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i navodnih veza sa određenim grupama u BiH bliskim tzv. Islamskoj državi koje propagiraju radikalni islam. Pušteni su odmah nakon saslušanja.

Drugi put Kekić je uhapšen početkom ove godine u Turskoj nakon što je sa još jednom osobom boravio na sirijskom ratištu.

On je uhapšen u ponedjeljak nakon što je avionom stigao iz Tuzle zajedno sa četvero djece. Odmah je zatražio azil u toj zemlji i u toku je obrada njegovog zahtjeva. Međutim, kako saznajemo, bit će deportovan u BiH.

Prema navodima tamošnjih medija, dok je čekao provjeru pasoša bio je izezetno nervozan i konstantno mijenjao red čekanja što je izazvalo sumnje kod graničnih policajaca na aerodromu u Sturupu. Sa sobom je imao nove pasoše koji su izdati u martu.

“Za evropske sigurnosne agencije on je itekako poznat i opisan je kao izuzetno opasna osoba”, navodi list Sydsvenskan. Također, on se nalazi na crnoj listi osoba u Informacionom sistemu šengena (SIS).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.