Da li će građani TV taksu plaćati putem kablovskih operatera

Vijesti 16. jun 201618:57 > 18:57
N1

Jučer je, za mnoge neočekivano, u prvom čitanju usvojen prijedlog novog modela naplate RTV takse, koji bi problem finansiranja javnih emitera mogao pokrenuti sa mrtve tačke.

Sada slijedi amandmanska faza. Da li će jučerašnja politička volja značiti i definitivno usvajanje zakona koji bi RTV servise mogao održati u životu, do kraja mjeseca ostaje neizvjesno.

Parlamentarci su prilikom glasanja pozvani da lične i stranačke interese stave po strani i preuzmu odgovornost. Nakon burne rasprave usvojen je prijedlog koji podrazumijeva da se osim telekom operatera u naplatu RTV takse uključe i kablovski operateri, te da budu osnovani fondovi RTV servisa.

“Onog momenta kada fondovi zažive neće biti potrebno finansiranje putem RTV takse, ako se to dogodi, ali sve dok se ne dogodi ide ovaj model telekom operatera, pojačan sa kablovskim operaterima, jer se traži učinkovit model finansiranja javnog RTV sistema u BiH, kao značajne institucije države”, kazao je Šefik Džaferović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH.

Usvajanje u prvom čitanju znači da slijedi amandmanska procedura, koja bi mogla biti okončana već do narene sjednice Predstavničkog doma, zakazane za 27. juni.

Džaferović, iako kaže da ne želi prejudicirati, smatra da bi usvajanje na jednom domu, vrlo lako moglo značiti usvajanje zakona i u drugom. Međutim, i u Domu naroda, kada su u pitanju javni servisi, vladaju oprečna mišljenja.

“Vidjet ćemo kada dođe i pročitamo šta piše onda se mogu i izjasniti, sad ovako hipotetski ne bih htio”, kaže Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

“Ja sigurno neću podržati takav zakon”, dodaje Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH.

“Detaljno i temeljito analizirati zakon, i rješava li on svih javnih emitera, i to je nešto o čemu mi kao delegati moramo voditi računa”, kaže Sredoje Nović, delegat u Doma naroda PSBiH.

Ukoliko pak i dođe do usvajanja novog načina ubiranja RTV takse, to bi značilo opstanak, ali i nadu za preporod.

“Šta to praktično znači, znači da će sva tri javna emitera prodisati. Za BHRT to znači da će, kada zaživi ovaj novi model pretplate, da će moći da servisira sve svoje troškove, i do konačnog rješenja to će značiti pomak“, kaže Esad Gotovuša, član Upravnog odbora BHRT-a.

Oni koji su najoptimističniji kažu da novi zakon možemo imati već do kraja mjeseca, kada ističe privremeni način naplate RTV takse. Ipak, zakonska procedura prolazi bez konsultacija sa kablovskim operaterima. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.