Ko se bori protiv korupcije, a šta rade tužilaštva?

N1

Gradonačelniku Bihaća Emdžadu Galijaševiću još nije određen pritvor za uzimanje 10 hiljada KM mita. Ovaj slučaj nas podsjeća i na dosadašnje gdje su pojedini zvaničnici spektakularno hapšeni, a zatim puštani na slobodu, a ti predmeti nikada nisu privedeni kraju. Istraživali smo, ko se bori protiv korupcije u BiH, a šta rade Tužilaštva?

Emdžad Galijašević, najgradonačelnik BiH, za sebe je uradio najgoru stvar, uzeo je novac, a policija ga uhvatila u djelu.

Međutim, raniji slučajevi su se završavali puštanjem na slobodu onih koji su hapšeni zbog zloupotrebe položaja, poput bivšeg kantonalnog premijera USK-a, Hamdije Lipovače koji je hapšen 2014. godine, pa pušten na slobodu i slobodno se kreće.

U Tužilaštvu ovog kantona nisu mogli govoriti o tome dokle je došao ovaj slučaj jer je, kako kažu, kompleksan. Kompleksan slučaj je i za Tužilaštvo kantona Sarajevo u slučaju Farisa Gavrankapetanovića, bivšeg direktora KCUS-a koji se također sumnjiči za zloupotrebu položaja.

“Obavještavamo Vas da Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi istragu protiv Farisa Gavrankapetanovića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja za vrijeme dok je bio generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. S obzirom na fazu krivičnog postupka u kojoj se predmet nalazi, Tužilaštvo trenutno nije u mogućnosti dati više informacija.”

Dženana Halimović godinama istražuje korupciju u BiH. Ona problem u presudama za korupciju vidi u nedovoljnim istragama i hrabrosti Tužilaštava da istraže koruptivne radnje, naročito u instutucijama u BiH, gdje se i do posla i poslova dolazi tzv. lakšim putem.

Vi ne možete doći do građevinske dozvole, ako nemate nekoga u opštini ko će vas malo pogurati s te strane. Mene ne čudi ni hapšenje gradonačelnika Bihaća, s te strane jer je to sistem po kojem mi radimo. Samo je pitanje ko će i kada biti uhvaćen”, kazala je Dženana Halimović, “Slobodna Evropa”.

I dok Tužilaštva zbog kompleksnosti ne može da ubrza ovakve slučajeve, korupcija u BiH i dalje cvijeta. Ko se bori protiv iste?

Prepoznajemo ona mjesta gdje se korupcija pojavljuje i pokušavamo da spriječio te dok su još u povoju“, istakla je
Vladica Babić, pomoćnik direktora za prevenciju korupcije.

Ova Agencija do prije nekoliko godina nije imala ni kompjutere. Odnedavno imaju kancelarije, ali nemaju kažu automobile. i sami priznaju da nisu dovoljni u borbi protiv korupcije.

Znate da je prošlo dvadeset godina i da se taj korov zapustio i da je izrastao u već ogromna stabla i da to treba iskrčiti. Mi to sami ne možemo“, kazala je Vladica Babić, pomoćnik direktora za prevenciju korupcije.

Izražen problem je i taj što su ljudi naučeni u ovoj zemlji da se do nečega može doći jedino potkupljivanjem.

U toj igri između onoga koji daje mito i koji prima mito, u suštini je javni sektor taj predator koji iznuđuje mito od kompanija i privrede. Znamo da su i jedni i drugi krivi u toj raboti“, rekao je Bojan Bajić, ekspert za “Zviždače”.

A ta rabota je nešto što urušava ovo društvo. Preventivne mjere su dobre, represivne su još bolje, ali ih malo ko u BiH sprovodi.