"Obilježena" Mostarka koja je preživjela holokaust

Vijesti 17. jun 201610:41 > 10:43
N1

Erna Danon Cipra iz Mostara danas je jedna od najstarijih članica Jevrejske općine Mostar. U djetinjstvu je bila "obilježena", preživjela holokaust, a kasnije postigla mnogo, i u privatnom i u profesionalnom životu. Sa Ernom iz njenog doma u Mostaru razgovarala je reporterka N1 Đenana Kaminić.

Erna Danon Cipra je kao petogodišnja djevojčica preživjela holokaust koja se prisjetila toga vremena: “Najupečatljivije mi je ostalo to da sam bila jedina u razredu koja je ‘obilježena’ i to tako što sam imala zvijezdu i pisalo je ‘Ž’ naprijed i nazad i bila sam potištena zbog toga i nisam išla ulicom kojom sam išla, već zaobilaznom. Jednom sam zakasnila u školu i tad me je učitelj pitao zašto kasnim na šta sam rekla da me stid hodati ulicom kojom sam išla jer sam obilježena i rekao mi je da idem kuda sam išla, kao i da će on staviti ‘H’ ma sebe jer je Hrvat i da budem ponosna. Također je rekao i učenicima u razredu da me niko ne smije dirati“.

Danon Cipra je bila prva elektrotehničarka u Hercegovini.

“Ja sam inače bila društveno-politički radnik, od saveznih, republičkih i opštinskih vlasti i pokrivala sam najtežu oblast ‘Urbanizam i stambeno poslovne zone’ i bila sam upoznata sa razvojem grada Mostara. Mostar je bio kao tampon između Mediterana i kontinenta, a dva sata vas je dijelilo od olimpijskih objekata“, komentarisala je.

O tome da li vjeruje u bolju budućnost Mostara i suživot je kazala: “Ja uvijek govorim da treba vjerovati, ali ne u smislu religioznosti, već da se vjeruje da će uvijek biti bolje. U knjizi ‘Hodočašće’, jedan franjevački svećenik je obradio i holokaust, gdje je napisao da je u podrumu u Aušvicu bilo napisano na zidu ‘Vjerujem u sunce, iako ne grije, vjerujem u ljubav i kad je ne osjećam, vjerujem u Boga i kad ga ne vidim i kad šuti’. Taj ko je to napisao je znao da će biti spaljen u pećima, ali je vjerovao. Kada je on u takvoj situaciji vjerovao, i mi u ovakvoj situaciji moramo vjerovati. U Talmudu piše da svaki čovjek kad se probudi treba da kaže ‘ja sam svijet’ i za taj svijet sam odgovoran. I BiH je dio svijeta, i Mostar je svijet i mi smo odgovorni za to“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.