Kvrgava koža: Bolest goveda i potencijalni ekonomski šok

N1

Kvraga koža, bolest goveda koja se pojavila u Turskoj 2013, a potom proširila u nekoliko zemalja regije, nije dospjela u BiH, ali je alarmantno je što je ova bolest registrovana na jugu Srbije.

“Ono što je karakteristično je li je da ne postoji brza dijagnostika, brzi testovi da bi mogli dijagnostikovati ovu bolest, mogu da budu ujedi insekata i različita druga oštećenja na koži”, kazao je prof. dr Hamdija Beširović sa Veterinatskog fakulteta.

Nadležnima nije poznato da li je u našu zemlju do sada uvezena stoka, potencijalno zaražena.

“U 45-50 posto slučajeva bolest može se pojaviti i proći bez vidljivih simptoma koji bi ukazali na pojavu bolesti”, smatra Marijo Vrebac sa Odsjeka za zaštitu zdravlja životinja FBiH.

Aleksandar Macanović, portparol ministarstva poljoprivrede RS kaže: “Vrlo je teško pratiti kako će teći taj razvoj i teško je reći kakva će biti dalja epidemiološka situacija”.

Ljudi su bezbjedni, osim ukoliko konzumiraju meso bolesnih životinja, što je manje izvjesno. Ono što je više izvjesno, da pojavom zaraze, prestaje izvoz mesa i mlijeka u druge zemlje, a stoka se uništava.

Problem sa uvozom zaraženih životinja, može doći ukoliko se takve životinje pomješaju sa našim domicijelnim. S obzirom da je BiH krenula sa izvozom mlijeka, odnosno mesa u BiH, to bi bio ekonomski šok za našu zemlju.

To je najbolje osjetila Velika Britanija koja je pojavom slinavke i šapa u nekoliko navrata od 2001-2008 ostala bez 100 miliona funti zbog nemogućnosti izvoza svog mesa. Zbog toga treba zaštiti domaću proizvodnju i ne uvoziti svašta.

Nermina Krdžević Sarač, rukovodilac Službe stočarstva PD Butmir tvrdi: “Mi imamo dovoljno kapaciteta, samo bi trebali poraditi na zaštiti domaće proizvodnje, na preventivnim mjerama…”.

Nadležne institucije poručuju da nema mjesta panici, da su reagovali na vrijeme, ali nije isključeno da se određenim švercerskim tokovima neka životinja našla u našoj zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.