Najviše ratnika iz regiona među stradalima u ISIS-u

Vijesti 18. jun 201616:25 > 17:02
N1

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine sklopilo je nekoliko Sporazuma o priznanju krivice sa osobama koje su izrazile želju da se vrate sa sirijskog ratišta, saznaje N1. Bh. vlasti su posredstvom Interpola raspisale potjernuce za desetinama osoba povezanim s terorizmom.

Pedeset bh. državljana koji su u Siriji i Iraku bili na strani ISIS-a vratilo se u Bosnu i Hercegovinu. Kako saznaje N1, deset njih je od bh. vlasti tražilo sklapanje sporazuma o priznanju krivice. No, Tužiteljstvo BiH do ovog trenutka sklopilo je četiri sporazuma, ali iz ove instititucije nisu otrikili o kojim je osobama riječ i šta je sadržaj sporazuma o priznanju krivice. U Interpolu je za N1 potvrđeno da je u ovom trenutku raspisano 60 takozvanih plavih potjernica za osobama i BiH povezanih s terorizmom.

“Svakako, do sada je raspisano više potraga s ciljem hapšenja osoba, također je izdato više plavih objava u svrhu prikupljanja određenih informacija, lociranja lica i utvrđivanja određenih okolnosti”, kazao je Branislav Pavlović, šef Interpola BiH.

Veliki broj bh. državljana i sada se nalaze u Siriji i Iraku. Tamo žive u velikim zajednicama, u kojima se nalaze i osobe porijeklom iz BiH, ali su državljani drugih zemalja. U tim zajednicama je mnogo djece, koja se smatraju tempiranim bombama. Oni koji sada odlaze u Siriju i Irak odlaze da se ne vrate, jer ih ISIS više ne poziva u rat, nego da žive pod okriljem takozvane ID-a.

Procjenjuje se da u ovom trenutku na području ISIS-a živi između 40 i 60 bh. djece. Teroristička organizacija ih još u dobi od 12 do 14 godina obučava u ratnike. Procentualno, najviše stradalih je među bh. ratnicima, 24 posto, dok je prosjek drugih zemalja 15 posto. Razlog većeg broja poginulih među bh. ratnicima je što nisu prošli obuku, jer, suprotno čestim tvrdnjama, u BiH nikada nisu pronađeni kampovi za obuku terorista. Ranije su pojedini mediji špekulirali da se jadan takav kamp nalazi u selu Brezičani kod Donjeg Vakufa i to u kasarni Oružanih snaga BiH, ali se naša ekipa uvjerila da je kasarna strogo čuvana i da nema ni traga ni glasa teroristima. Sigurnosne službe smatraju da potencijalnu opasnost predstavljaju selefijske zajednice, ali neke od njih sebe ne smatraju radikaliziranim skupinama, ali ne žele da zatvore svoje paradžemate, i dalje odbijajući jurizdikciju Islamske zajednice BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.