Strani kriminalci za bh. dokumente plaćaju do 3.000 KM

Vijesti 21. jun 201617:51 > 19:18
N1

Pojedini članovi kriminalne skupine Darka Šarića imali su dokumente građana BiH koji su im osigurali uhićeni u jučerašnjoj akciji “Kruna”, priopćili su iz MUP-a RS-a. Iz Tužiteljstva BiH smatraju kako se u ovom slučaju radi o klasičnoj trgovini identitetima građana BiH i krivotvorenju javnih isprava za potrebe kriminalaca.

Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Bugarska, zemlje su u kojima je osam jučer uhićenih osoba u našoj zemlji, omogućilo pojedincima da dobiju osobne dokumente i identitete građana BIH. Putovnicu i osobnu iskaznicu naše zemlje tako su imali…

“Registrovani međunarodni dileri opojnih narkotika, lica za kojima su raspisivane interpolove potjernice za ubistva, razbojništva, pljačke zlatara, zloupotrebe ovlaštenja u privredi”, otkrio je Radomir Domuzin, direktor Uprave krim policije MUP-a RS.

A koji su prema informacijama policijskih struktura pripadali kriminalnoj skupini Darka Šarića. Za bh. dokumente plaćali su i do 3.000 eura, a nad onima koji su im ih nabavili trenutno se vrši kriminalistička obrada.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj će podnijeti prijedlog za određivanje mjere pritvora za trojicu osumnjičenih. Zaplijenjen je dokazni materijal koji će se koristiti u postupku, te su ispitani svi osumnjičeni, a istraga se intenzivno nastavlja”, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

Istraga koja je dosezala i do zemalja regije, točnije do Hrvatske i Slovenije budući da su pripadnici zloglasne Šarićeve grupe, uhićeni na teritoriji Slovenije i Hrvatske.

“Ova dokumenta najčešće kriminalci koriste da bi lakše bježli od pravde, jer kad budu procesiurani oni samo čekaju trenutak da budu pušteni iz pritvora, odbace taj dokument, uzimaju svoj orginalni dokument i vraćaju se u svoju matičnu državu”, objasnio je Gojko Vasić, direktor policije Republike Srpske.

Iako većina građana najviše strahuje od krađe kreditne kartice i pin koda, itekako bi računa trebali povesti računa i tome ukoliko izgube ili im netko ukrade osobnu iskaznicu jer su moguće brojne zloouporabe.

A zlouporaba u ovom slučaju dogodila se od javnih organa, smatraju u Agenciji za zaštitu osobnih podataka BiH.

“Agencija od samog početka svog rada u fokusu je stavila javne organe i prije svega je nastojala i insisitirala i da oni ispune svoje obaveze koji su propisani Zakonom o zaštiti ličnih podataka i da oni dostignu određen stepen zaštite osobnih podataka kao što je to potrebno i u svim drugim sferama koji su u njihovoj nadležnosti”, ističe Samira Čampara, Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH

Od 2004. godine na području Federacije BiH evidentirano je oko 300, a u Republici Srpskoj četiri osobe koje su imala krivotvorene osobne dookumente. Taj broj nije konačan. Nadležni kažu, akcija “Kruna” uskoro se nastavlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.