Vidaković: Objava popisa je dio političke hajke iz FBiH

Vijesti 22. jun 201608:38 > 08:42
N1

Marko Vidaković, potpredsjednik SNSD-a je u jutarnjem programu N1 televizije kazao da se pitanje objave rezultata popisa stanovništva trebalo riješiti koncenzusom, te da je sve dio političke hajke iz FBiH.

U RS-u smo zajedničkim koncenzusom htjeli riješiti ovo pitanje, koje je statističke prirode. Dirketor je bez saglasnosti svojih zamjenika i Republičkog zavoda za statistiku proglasio ovu odluku. Indikativno je da je odluku usvojio nakon posjete Tužilaštvu BiH. Sve je to dio političke hajke iz FBiH“, kazao je on.

On je kazao da je tom odlukom i programom 196.000 nerezidenata proglašeno rezidentima.

To ne oslikava pravo stanje u BiH i popis nije relevantan. Ovo je čista zloupotreba da se jedan narod proglasio većinskim u BiH, što nije tako“, smatra Vidaković.

On je kazao da je od 48 članova, prekršeno najmanje 13.

Član 7 govori o rezidentnosti 196.000 ljudi koji ne mogu biti potpisani kao rezidenti, jer su inostranstvu. Mi ne možemo prihvatiti ovakvu odluku o popisu.

On je naglasio kako se sve odluke moraju donositi koncenzusom, a ne bez saglasnosti entiteta.

Sada se može očekivati još složnija situacija, ukoliko RS odluči objaviti svoje rezultate popisa.

Sada imamo problem i sa mehanizmom koordinacije. Mi jesmo za evropski put BiH, ali hoćemo da RS na tom putu bude vidljiva i da se njeni stavovi uvažavaju. Pozdravljam i stav Mladena Ivanića. Uvažavanjem svih možemo postici najbolje u BiH.

Jučer je u selu Luke kod Srebrenica izvedena policijska vježba, a građani su bili uplašeni zbog nenajavljene vježbe s dugim cijevima.

Vježba policije koja je održana u Srebrenici je bespotrebno dobila medijsku pažnju. To je redovna aktivnost MUP-a RS i te akcije se ne sprovode samo u Srebrenici, već se sprovode i na drugim lokalitetima u RS-u i BiH. Sve zemlje imaju policijske vježbe i ne znam zašto neko ima bojazan zbog tih vježbi. MUP RS-a je jedna od najsvjetlijih tački RS-a i ni na koji način ne može naštetiti građanima RS.

Na pitanje o sagi zvana “bosanski ili bošnjački jezik”, Vidaković je kazao da se to pitanje politizuje.

Imamo presudu Ustavnog suda BiH da je član o jezicima u skladu s ustavima BIH. Djeca se zloupotrebljavaju, a sve institucije RS-a moraju poštovati zakone kada je riječ o bošnjačkom jeziku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.