Hajrić negira tvrdnje Pecikoze i naziva ih lažima

Vijesti 23. jun 201616:47 > 16:59
Facebook/ Mirza Hajrić

Bivši generalni direktor Stručne službe AMUS-a Mirza Hajrić demantirao je izjave tekstopisca Fahrudina Pecikoze iznesene u emisiji Pressing, koja je emitovana u srijedu, 22. juna 2016. godine na N1.

“Zbog niza iznesenih laži i uvreda, pozivam vas da zbog moje odbrane časti i ugleda, objavite slijedeću reakciju”, napisao je Hajrić čiji demant prenosimo u cijelosti:

Fahrudin Pecikoza je tendenciozno iznio niz grubih laži koje zahtijevaju javni demant.

Pecikoza laže da ga nisam tužio za klevetu a istina je da jesam;

Pecikoza laže da sam otuđio novac od AMUS-a, a istina je da su sve njegove prijave SIPA-i, tužilaštvima, sudovima, finansijskoj policiji, Institutu… odbačene kao neosnovane, a sve relevantne institucije kao što su Skupština udruženja, revizori, Institut za intelektualno vlasništvo BiH su usvojile sve dokumente i dale svoj pozitivan stav o radu Udruženja;

 – Pecikoza laže da sam otjeran iz AMUS-a. Krajem decembra prošle godine sam podnio neopozivu ostavku.

Neulazeći u motive Pecikozinih laži, mada pouzdano znam da se nepošteni i gonjeni ličnim interesom, najbolji način da se iznesene laži demantuju su citati iz obraćanja predsjednika Skupštine AMUS-a Dine Dervišhalidovića na Skupštini, koja predstavlja 700 autora, održanoj u februaru ove godine :

“Poštovani članovi Skupštine,
osjećam ljudsku potrebu da s vama podijelim neka razmišljanja i emocije vezano za ostavku i odlazak dosadašnjeg Generalnog direktora Stručne službe, g. Mirze Hajrića. Ovaj moralni čin, pogotovo u svjetlu netom odbačenih svih optužbi protiv njega i našeg Udruženja, nedavno pristiglog pozitivnog nalaza o nadzoru nad radom AMUS-a od Instituta kao i konačne presude Suda BiH, zaslužuje nekoliko trenutaka pažnje ove Skupštine. Smatram da ovom prilikom g. Hajriću trebamo izraziti poštovanje i zahvalnost a, poneko, možda i izvinjenje za sve ono što je učinio u proteklim godinama za ovo udruženje i sve nas.

Zato trebamo razumjeti njegovu rezignaciju i umor jer svi znamo da je dobar dio tog vremena Stručna služba zapravo bio on sam ostvarivši pritom vidljive rezultate i uspjehe te isplatu autorskih tantijema već u prvoj godini rada.

Svi su ovi problemi s vremenom te ekipiranjem i profesionalizacijom udruženja postajali sve rjeđi i doveli nas do uspjeha i ugleda kojim se danas možemo ponositi. Mirzin udio u tome je zaista bio lavovski. Zato mu danas ne trebamo zamjeriti odlazak, ostavio je svoje srce u borbi za sve nas, a vjerovatno je izdržao čak i previše.

Ujedno vas i obavještavam da je g. Hajrić od strane UO AMUS-a predložen u Vijeće za autorsko pravo koje se upravo formira pri Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, i želio bi da mu svi mi uz zahvalnost zaželimo puno sreće u poslovnom i privatnom životu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.