Radnici Feroelektra preuzeli rukovodstvo od Stanić Investa

Vijesti 28. jun 201616:04 > 16:09
N1

Radnici Feroelektra su nakon 12 godina uspjeli zajedno s predstavnicima Vlade Federacije ući u firmu i preuzeti rukovodstvo od Stanić Investa.

Iako je Kantonalni sud u Sarajevu početkom 2015. donio odluku o raskidu ugovora o privatizaciji s bivšim većinskim vlasnikom, kompanijom “Stanić Invest”, zbog neispunjavanja uvjeta, Vlada Federacije do danas nije mogla zbog opstrukcija Stanića ući u posjed Feroelektra. Radnici su prezadovoljni.

“Mi smo danas poslije 12 godina borbe sa Stanić Investom konačno dobili pravdu koju smo trebali. Ušli smo konačno u Feroelektro, dakle preuzeli smo Feroelektro zajedno sa državom. Prezadovoljni smo i sretni i dokazali smo da smo bili upravu i da je naša borba bila pravedna i da pravda ipak postoji, samo je dugo, dugo treba čekati. Danas i sutra ćemo vršiti preuzimanje firme, odnosno to će biti regularna primopredaja”, kazala je Ediba Hamamdžić, radnica i član NO Feroelektro te dodala:

“Dalje ćemo vidjeti – neka nam je Bog na pomoći, ko zna šta su iza sebe ostavili. Kad su oni kupili Feroelektro, u momentu kupoprodaje bilo je 167 radnika, sad nas je ostalo oko 32 – 35 ne znamo tačno, pošto nemamo nikakvih podataka. Ljudi su otišli jer nismo imali plaća 48 mjeseci, nemamo zdravstveno, ostali su najuporniji, da se bore za ovo i uspjeli smo konačno. Nadamo se da će nam sada biti bolje, toliko smo bili uporni i mi smo to zaslužili”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.