Kapetanović: Identitetski strahovi zakočili budućnost ka EU

Vijesti 29. jun 201610:05 > 10:07
N1

Njemačka kancelarka Angela Merkel sutra će u podne u svom kabinetu u Berlinu u oficijelnu posjetu primiti članove Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Čovića. U jeku jedne od najvećih evropskih kriza, a zbog odluke Velike Britanije da napusti EU, Merkel će razgovarati sa državnim vrhom BiH.

Gost Novog dana bio je pomoćnik ministra za vanjske poslove Amer Kapetanović.

Poziv u Berlin datira još iz juna 2015. godine, a o tome da li je ova posjeta sada, u jeku krize, dokaz da Angela Merkel ispunjava svoja obećanja je rekao: “Mnogi su očekivali da će biti otkazan sastanak, ali sama činjenica da posjeta ima karakter zvanične posjete i da će se susreti s članovima Predsjedništva BiH, govori o privrženosti Njemačke BiH i odžanom obećanju“.

O tome da li bh. političari “mažu” oči EU je kazao: “Ako mažemo oči, onda ih mažemo sami sebi. EU je postavila jasne uvjete, a mi želimo u Uniju. Mi zapravo pokazujemo koliko nemamo koherentan i jedinstven stav prema tome. Ako nastavimo tim putem, mi smo ti kojima će taj ček doći na naplatu u EU“.

Na pitanje šta smo ispunili ili šta nismo što se od nas očekivalo je odgovorio: “Ima različitih mišljenja, neki kažu niste ništa ispunili, neki kažu jeste, a ja kažem da se ipak nešto napravilo, stvorila se klima, ali se nije dogodio iskorak. Naš politički sistem je polupredsjednički. Usvojena je reformska agenda i jasna je poruka da se može napraviti kompromis u ovoj zemlji, usvojen je i Zakon o radu. Ponovo su na površinu izašli identitetski strahovi a ne nešto što treba da gradimo kao zajedničku budućnost i to je nešto što je zakočilo budućnost ka EU. Trebamo vratiti kompromis u sve institucije i shvatiti da je kompromis vrlina“.

Na pitanje da li je značaj posjete veći što dolazi u trenutku kada RS blokira put BiH ka EU je istakao: “Važno je da se posjeta događa i snažna je poruka da se to događa kad se EU suočava s najozbiljnijom krizom od svog postanka. Njemačka će učiniti sve da Evropa ostane zajedno“.

Važna tema sastanka biće bilateralni odnosi i ekonomska saradnja. Na pitanje kako funkcionišemo sa Njemačkom na tom polju je odgovorio: “Njemačka je najavila kupovnu inicijativu za Zapadni Balkan i najveći je investitor u BiH, najviše je uložila kroz razvojnu pomoć. Njemačka je održala konferencije na kojima su odabrali 150 preduzeća, od čega 45 iz BiH. Njima trebaju sirovine, neko ko će sastavljati i isporučivati. Naši su se najbolje pokazali“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.