"Jedinstvo svijeta protiv terorizma nam je najvažnije"

Vijesti 29. jun 201614:41 > 14:45
N1

Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay u izjavi za N1 govorio je o jučerašnjem terorističkom napadu u Istanbulu u kojem je poginula najmanje 41 osoba, a 239 osoba je ranjeno.

Teroristički napad desio se na aerodromu Ataturk u Istanbulu zbog čega je danas na području cijele Turske i u stranim predstavništvima proglašen Dan žalosti a zastave su spuštene na pola koplja.

“Nažalost, Turska je još jednom bila na meti terorista sinoć oko 21:30 sati. Rezultat toga su, nažalost, 41 ljudska žrtva a mnogi su ranjeni. Mi potpuno osuđujemo ovaj opaki napad, neprihvatljiv je u bilo kom smislu, i želimo vječni mir svima onima koji su izgubili živote. Želimo da ranjeni što prije ozdrave, sada su smješteni u bolnicama. Ne postoje jasni razlozi a ni objašnjenje za terorističke djelovanje jer terorizam kao što mi često kažemo nema religiju, nema naciju, etničku pripadnost”, kazao je Erginay za N1.

https://twitter.com/IkaFerrerGotic/status/748129624941596673

Dodao je da je nečuveno da su teroristički napadi usmjereni na nevine ljude.

“Mi ovaj teroristički napad doživljavamo, ne kao napad na Tursku, nego na civilizaciju, ljudskost, međunarodnu zajednicu. Činjenica da je izveden na aerodromu na međunarodnom terminalu je još jedan dokaz ovoga što pričam. Mi moramo izraziti saučešće i solidarnost i s međunarodnom zajednicom. Shvatamo još jednom da se protiv terorizma možemo boriti samo međunarodnom saradnjom, koordinacijom i zajedno. Ovo nije samo obaveza i odgovornost Turske, borba protiv terorizma, nego obaveza cijeloga svijeta. Turska je u posljednje vrijeme bila prilično uspješna u ovoj borbi. Naravno teroristima to ne odgovara i zato jesmo stalna meta njihovih napada. Ali Turska će nastaviti borbu protiv terorizma, nećemo odustati pred takvim napadima”, poručio je Erginay.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.