"Do kada ćete dozvoliti da vas 'farbaju' isti političari"

Vijesti 30. jun 201610:21 > 10:23
N1

Njemačka kancelarka Angela Merkel će danas u 12 sati u svom kabinetu u Berlinu u oficijelnu posjetu primiti predsjedavajućeg i članove Predsjedništva BiH. U jeku jedne od najvećih evropskih kriza, a zbog odluke Velike Britanije da napusti EU, Merkel će razgovarati sa državnim vrhom BiH.

Iz Bona se u Novi dan javio Benjamin Pargan, urednik bosanskog programa DW.

Poziv u Berlin datira još iz juna 2015. godine, a da li je ovo dokaz da Merkel ispunjava svoja obećanja, rekao je da jeste s obzirom na krizu u EU.

“Mislim da je dobar znak što je Merkel ispunila obećanje i to se sad može tumačiti na razne načine, ali je to definitivno i dokaz da Njemačka nije zaboravila obaveze kao jedna od najvažnijih članica EU. U svakom slučaju u Berlinu znaju da članovi Predsjedništva BiH dolaze praznih ruku“, rekao je Pargan.

Na pitanje kakve su reakcije u Njemačkoj uoči ovog sastanka i šta pišu mediji, Pargan je odgovorio: “Njemački mediji se nisu intenzivno bavili posjetom, a zbog toga ima više razloga. Trenutno je pažnja usmjerena na diskusije o Brexitu i njegove posljedice kao i na napade na aerodrom u Istanbulu. Ono što mogu reći jeste da činjenice pokazuju da posjeta nije u vrhu liste prioriteta vanjske politike Njemačke“.

O tome do kad bh. političari mogu “mazati” oči EU, Pargan je kazao: “Oni to odavno ne mogu a njihovi sagovornici su shvatili s kim imaju posla. Nepouzdanost i neiskrenost i to neko licemjerstvo pojedinih balkanskih političara umanjilo je spremnost da pomognu zemljama kao što je BiH. Nijemci godinama razgovaraju s istim osobama u BiH i biću slobodan da pitam građane BiH do kada će dozvoliti da ih ‘farbaju’ isti političari?”

Na pitanje da li je značaj posjete veći što dolazi u trenutku kada RS blokira put BiH ka EU je odgovorio: “To je važan momenat i nameće se pitanje da li će to biti glavna tačka ovog razgovora. U saopćenju se navodi da će kancelarka razgovarati o bilateralnim odnosima i privrednoj saradnji i približavanju BiH EU. Blokada SSP-a će biti jedna od važnijih tačaka dnevnog reda”.

O tome kome je više stalo da BiH postane dio EU porodice – BiH ili Evropi je komentarisao: “Mislim da nijednim ni drugima nije toliko stalo, jer ako uzmete u obzir da bh. političari samo se deklarativno zalažu za ulazak u EU, a pojedini od njih su pametni da znaju da ako BiH postane pravna država i da će po evropskim standardima neki od njih završiti kao Sanader, odnosno u zatvoru. Proces eurointegracije ugrožava njihove funkcije, pa se radi o sukobu interesa, ugrožavaju svoje pozicije. No BiH ne čine samo političari već i građani kojima nije stalo da budu članica EU. Također, i zemljama EU njihovo proširenje je jedan od razloga za loš imidž tako da smatram da nije ni tu neko raspoloženje za proširenje evropske zajednice”.

O tome da li je budućnost Evrope ugrožena je istakao: “Smatram da put BiH prema EU ugrožavaju domaći političari i građani koji biraju te građane. Očekuje se da će nakon izlaska Britanije nastupiti faza konsolidacije i reforme i da će one koje su ostale nastojati ispraviti greške iz prethodnih godina”.

Važna tema sastanka danas će biti bilateralni odnosi, ekonomska saradnja. O tome kako funkcionišemo sa Njemačkom na tom polju je rekao: “Tu se zaista dosta toga napravilo jer u odnosu na Samit, dogovorena je ekonomska inicijativa ‘Kupujmo balkansko’ koja je pokazala konkretne rezultate, napravljeni su susreti, razgovori iz zemalja Zapadnog Balkana i prema saznanjima od toga su najviše profitirali privrednici iz BiH. Na tom ekonomskom planu je napravljen napredak i isplatile su se konferencije“.

Njemačko-britanska inicijativa je zamišljena da pomogne BiH da prevlada stagnaciju na putu ka evropskim integracijama. Na pitanje da li je nakon Brexita ugrožen put BiH u EU je rekao da jeste. “EU ima velike probleme sa državama koje su ostale, različite stavove kada je riječ o proširenju EU. Ta Njemačko-britanska inicijativa je imala veliku ulogu i zahvaljujući njoj je napravljen pomak. Postoji nada da će Njemačka opstati pri tom da pruži realnu šansu zemljama Zapadnog Balkana da postanu članice EU“, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.