Šta BiH može očekivati od Samita u Parizu

Vijesti 01. jul 201617:04 > 19:00
N1

Delegacija BiH u ponedjeljak će, na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, predstaviti tri infrastrukturna projekta, za koja očekuje finansijsku podršku.

BiH će u Parizu kandidirati tri infrastrukturna projekta vrijedna milione maraka. U fokusu je prije svega nastavak gradnje Koridora Vc. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, nada se dobrim vijestima.

“Na svim odborima koje su projekte analizirali sa stanovišta struke i tehničkih aspekata. Tri projekta su odobrena, uvrštena su među deset projekata sa područja zapadnog Balkana. Ocijenjeni su kao najbolje pripremljeni projekti. Pred nama je ostala obaveza da usvojimo strategiju”, otkriva Zvizdić.

Riječ je konkretno o strategiji transporta. Već postoji Nacrt, ali on mora biti usklađen s potrebama i stavovima entitetskih vlada. Sam fokus kako Samita u Parizu, tako i samita koji su prethodili, onoga u Berlinu i Beču, upravo je infrastrukturno povezivanje regije, kao ključ ekonomskog razvoja.

“Predsjedavajući Denis Zvizdić će nam u ponedjeljak u Parizu predstaviti određene infrastrukturne projekte. Također će predstaviti omladinsku organizaciju za zemlje zapadnog Balkana i nadam se da će to dati doprinos da ljudi osjete da im je bolje u životu”, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

S obzirom na negativnu retoriku između BiH i Srbije, kako u svjetlu predizborne kampanje u BiH, ali i predstojeće 21. godišnjice srebreničkog genocida, Samit je prilika da predstavnici dvije zemlje, bar kada je riječ o poslovnoj saradnji funkcionišu konstruktivnije.

Na sastanku s francuskim predsjednikom, Francoisom Hollandeom, premijera vlada i ostali članovi delegacija trebali bi govoriti i o izbjegličkoj krizi, saradnji na polju sigurnosti i borbe protiv terorizma, te evropskoj perspektivi, posebno zemalja regije. Osim sastanaka predsjendika vlada, sastat će se posebno ministri vanjskih poslova, te ministri ekonomija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.