Zvizdić uoči sastanka lidera šest zemalja zapadnog Balkana

Vijesti 03. jul 201621:51 > 21:52
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH nalazi se u Parizu gdje sutra počinje 3. samit Berlinskog procesa na kojem učestvuju čelnici šest zemalja Evropske unije i šest zemalja zapadnog Balkana.

Samit u Parizu nastavak je procesa koji je počeo sastankom 28. augusta 2014. u Berlinu, a godinu dana poslije, 27. augusta 2015. samit je održan u Beču. U okviru tog procesa predviđeno je održavanje pet takvih samita do 2018. godine.

Berlinski proces nastavak je procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija.

U Parizu će se okupiti delegacije 12 zemalja, šest iz zemalja EU-a (Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije i Austrije) i šest iz zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija).

Na sastanku će se razgovarati o dosad ostvarenom napretku u dva područja: povezivanju saobraćajne i energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu kako bi se potaknula ekonomska suradnja, te u inicijativama za mlade kako bi se povećala njihova mobilnost unutar regije i EU-a s ciljem da im se poboljšaju izgledi za zapošljavanje i osnaži njihova uloga kao čimbenika približavanja njihovih zemalja Evrposkoj uniji. 

Inicijativa je pokrenuta na ideju premijera Srbije i Albanije na samitu u Berlinu 2014., a godinu dana poslije u Beču je pao dogovor o stvaranju toga ureda.

Na samitu će se razgovarati o evropskoj perspektivi zemalja jugoistočne Evrope te izazovima koji stoje pred tim zemljama i pred EU-om u kontekstu izbjegličke krize, borbe protiv terorizma i radikalizacije.

Paralelno sa samitom održat će se zasebni sastanci ministara vanjskih poslova i privrede zemaljaučesnica. Ministri gospodarstva sudjelovat će na ekonomskom forumu na kojem će im se pridružiti ljudi iz poslovnog svijeta kako bi razgovarali o investicijskim mogućnostima i poslovnoj klimi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.