Fahrudin Solak: BiH će dobiti jedinstveni Operativni centar

Vijesti 04. jul 201609:41 > 09:43
N1

Deminiranje, pomoć prilikom poplava i požara, podrška maršu mira, pilot projekat uvođenja registra jedinstvene mreže volontera, obuka, jedinstveni broj za hitne slučajeve, teme su o kojima smo razgovarali sa Fahrudinom Solakom, direktorom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Seadom Vranom, šefom Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava FU

U uvodu, Solak je kazao da će FUCZ već 7. jula krenuti sa pripremama i postavljanjem kampova za Marš mira koji se već tradicionalno održava pred 11. juli, kao i postavljanje kampova za Moto maraton.

Solak kaže da treba obezbijediti smještaj učesnicima, danas se trebaju definisati sitni detalji – a pripreme za podršku obilježavanju 11. jula teku već mjesec dana.

Organizacioni odbor obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici je preuzeo većinu obaveza, dok FUCZ služi kao ispomoć samom maršu.

Tu je najveća opasnost rapidna promjena vremena, jer nevrijeme može odnijeti šatore, a FUCZ je tu da djeluje ekspresno.

Sead Vrana je kazao da će danas biti odrađena akcija utvrđivanja i identifikacije neeksplodirane naprave kraj rijeke Bosne na Ilidži. Danas se radi pojačanim tempom, jer u danima Bajrama koji počinje sutra, utorak 5. jula – važi zakon zabrane prevoza eksplozivnih sredstava i materija.

Jedna od važnijih stvari jeste jedinstveni operativni centar, koji je jedan od uslova EU za BiH, a od zemalja regiona – samo Albanija i BiH nemaju regulisano to pitanje.

“Mi imamo četiri ili pet kratkih brojeva za slučajeve opasnosti. Čovjek kada ima običnu nesreću kući mora okrenuti nekoliko brojeva u stanju nesreće”, kaže Solak, koji dodaje: “Koordinacija između službi policije, hitne pomoći i vatrogasne službe je teška i konfuzna. Jedan broj koji bi bio uspostavljen u FBiH bi olakšao sve. Sada nemamo podatke da li se neko odazvao na poziv, kada je ljudima došla pomoć. Kada se uvede taj sistem, znat će se brzina odziva neke službe”.

“Znat ćemo da li imamo viška ljudi, manjka ljudi, a prije svega – brže ćemo pomoći ljudima”, ističe gost.

Solak je kazao da je na štabu FUCZ oformljena radna grupa, koja će napraviti elaborat kako tome pristupiti.

“Većina je zavrpena, a do kraja godine očekujemo donošenje legislative, da bi već sljedeće godine krenuli u realizaciju – koja traje do tri godine”, pojasnio je direktor FUCZ.

Podsjetio je da je Crna Gora upravo ove godine krenula sa jedinstvenim Operativnim centrom, i za uspostavljanje im je trebalo tri godine. “To fenomenalno funkcioniše i rezultati su dobri”.

U okviru provođenja mjera zaštite i spašavanja FUCZ je tokom posljednje godine počela koristiti dronove čime je povećana sposobnost pregledavanja terena u nepristupačnim dijelovima.

Vrana je kazao da pri ulasku u minsko polje – nikada ne možete biti dovoljno sigurni, niti imati dovoljno dobre uslove da se bavite deminiranjem.

U posljednje dvije godine je počelo intenzivno korištenje dronova, koji olakšavaju posao.

FUCZ je počela i sa prenošenjem znanja na mlađe generacije, koji će biti spremni da nastave posao – kada postojeća ekipa ode u penziju.

“Imamo iskusne ljude, mnogo smo naučili. Stekli smo iskustva i prošli smo sve”, kazao je Vrana, koji je istakao i interesantan podatak da se na teritoriji BiH u proteklo vrijeme pronalaze neeksplodirana sredstva još iz austrougarskog perioda.

Tako je najstariji model pronađen u BIH datirao iz 1861. godine, a za očekivati je da će se u narednom periodu nalaziti i u narednom periodu od 50 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.