Pale: Načelnik pozvao građane da ne plaćaju porez

Vijesti 05. jul 201612:12 > 12:14
Morguefile / Ilustracija

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević pozvao je građane da ne plaćaju, kako je naveo, višestruko uvećan porez na nepokretnosti dok Skupština opštine na vanrednoj sjednici ne donese odluku da stopa poreza ostaje na istom nivou kao i prethodnih godina.

Kovačević je na konferenciji za novinare istakao da je Poreskoj upravi Republike Srpske uputio dopis da obustavi izdavanje rješenja i naplatu poreza i pozvao građane da sada ne plaćaju te poreze, jer će tokom ove sedmice biti održana vanredna sjednica Skupštine opštine o toj temi.

“Pozivam sve one kojima su došla rješenje da višestruko plate porez da ne plaćaju, jer će dobiti nova rješenja nakon vanredne sjednice Skupštine opštine”, kaže Kovačević.

On je naveo da je građanin koji je imao 100 dunuma zemlje na selu prošle godine platio oko 100 KM poreza, a ove godine bi trebalo da plati 300 KM.

Prema njegovim riječima, to je šok i za lokalnu vlast i za građane i zato su, kako kaže, ovako brzo reagovali.

On je dodao da su ove godine građanima došla rješenja da plaćaju uvećan porez na nepokretnost posebno u ruralnim i negrađevinskim zonama, iako je Skupština opštine prošle godine donijela odluku da stopa poreza na nepokretnosti ostaje ista i za 2016. godinu.

Kovačević ne zna tačno kako je došlo do toga da je građanima ove godine godine višestruko uvećan porez za zemlju pogotovo u seoskim i ruralnim područjima gdje, kako je rekao, realno ta zemlja “nema tu ekonomsku vrijednost i ne može ostvariti dobit koju bi platili ovakvim razrezom poreza“.

“Nemamo odgovor kako je došlo do ove situacije, da imamo jedan porez 2014. i 2015, a 2016. drugi iako je stopa ostala ista. Vidjećemo šta se desilo, ali donijećemo odluke koja će ići u korist građana”, kaže on.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Mlađen Ćeremidžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.