Crnadak nakon Samita u Parizu: Na nama je dogovor

Vijesti 05. jul 201617:36 > 17:42
N1

Svi, za istim stolom u Parizu - potvrdili su - budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji.

To je još izvjesnije nakon referenduma u Velikoj Britaniji, ali i sigurnosnih izazova i terorističkih napada.

Ali ne samo to. Potpisana Deklaracija zemalja Zapadnog Balkana garantuje regionalnu saradnju i predviđa transportne, energetske, planove za olakšavanje trgovine, pitanja mladih.

Bosna i Hercegovina zna koje reforme treba ispuniti i koji su dogovori na čekanju. No, nakon što se delegacije vrate sa samita ili službenih putovanja – praksa nerijetko pokaže da je zastoj na istom mjestu.

“Ostavimo po strani bilo kakve političke nesuglasice, novo repozicioniranje na političkoj sceni, napravimo taj korak da ekonomski jačamo vladavinu prava, a i relaksiraćemo situaciju u smislu dijaloga u Evropskoj uniji da dobijemo upitnik i onda ćemo u tom smislu naravno biti sposobni da kompromisa kao najvažnijih instrumenata dogovora unutar BiH”, istakao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova kaže: “Postoji uprkos jednoj vrsti političkoj zastoja u posljednje vrijeme i dalje veliki optimizam i dosta dobar odnos prema nama. Ne treba to uzeti zdravo za gotovo nego trebamo pokušati da nađemo rješenje za ove dvije stvari koje su prve pred nama, a to je adaptacija SSP-a i mehanizam koordinacije”.

Na stolu su i nove potencijalne investicije – iz oblasti transporta i energetske efikasnosti.

Federica Mogherini, Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost pojašnjava: “Mi radimo na dnevnoj bazi sa svima i pojedinačno da naprave korak dalje ka evropskoj integraciji zapadnog Balkana. To je veoma važno za mir i stabilnost, ali posebno za bezbjednost građana Evropske unije”.

Ako je na samitu u Parizu potvrđena budućnost zemalja Zapadnog Blakana u Evropskoj uniji onda je to i nedvosmislena poruka političkim elitama u Bosni i Hercegovini da tim putem krenu odlučnije i ozbiljnije.

Na stolu je puno toga što čeka dogovor i potpis – mehanizam koordinacije, adaptacija SSP-a, ekonomske reforme. Posebno jer se bliži 18. juli – zasijedanje Vijeća za spoljne poslove Unije i razmatranje bh. aplikacije za članstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.