Zastupnica SDA u PSBiH: Izbori iscrpljuju građane

Vijesti 06. jul 201608:56 > 09:01
N1

Nermina Kapetanović, zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlametnarne skupštine BiH gostujući u Novom danu na N1 kazala je da nije dobro što se izbori održavaju svake dvije godine, jer iscrpljuju građane.

U uvodu je čestitala Bajram svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti, kazavči da je vrijeme da “konačno pružimo ruke jedni drugima, da oprostimo ono što se oprostiti mora”.

Smatra da trebamo biti ponosni na naše različitosti, multukulturalnost, višereligijski sistem i “da u ime djece, krenemo ka evropskom putu”.

“Tenzije se aktiviraju u predizbornom periodu. Nije dobro što se održavaju svake dvije godine. Iscrpljuju građane, a političari vode drugačije retorike. Predizborne poruke zbunjuju građane”, smatra Kapetanović.

Pozdravila je izjave Larsa Gunnara Wigemarka oko napretka BiH u adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dodavši da “mjesta euroskepticizmu u ovako važnom trenutku nema”. “Urađeno je najmanje 55-60 posto SSP-a i negiranju onog što je učinjeno nema mjesta”.

“Ono što je BiH neophodno je da smanjimo predizborni doživljaj, da sjednemo sa kolegama iz RS-a, da razgovaramo o neophodnosti SSP-a, prihvatanju rezultata popisa i vođenju računa o činjenici da u Briselu postoje sredstva koja čekaju BiH, a da je potrebno da dođe jedan glas iz BiH”, ističe Kapetanović.

Bh. političari se moraju dogovoriti, zaključak je njene priče.

Da li je za poljoprivrednike BiH dobro tlo?

“Fantastično tlo za poljoprivrednike, a kolege iz drugih država kažu da nismo svjesni kakvih bogatstava i mogućnosti imamo”, kaže Kapetanović.

“Mislim da BiH mora iskoristiti mogućnost razvoja poljoprivrede, i donijeti strategiju na nivou države kako bi prišli EU fondovima”.

Kao liječnica u Kantonalnoj bolnici Zenica je imala dosta pacijenata iz rudnika, a govoreći o posljednjoj nesreći u rudniku Abid Lolić smatraa da se malo ulaže u rudnike, jer je sigurna sam da je to najteži posao.

“Bez opreme, bez ulaganja – elektroprivreda mora dio svog skupog kolača dijeliti sa svojim fundamentom, rudarima. Neoprostivo je da rudar bude oštećen. Za mene su rudari, mala djeca i stari ljudi najnezaštićenija kategorija”, dodaje.

“Govorim 15 godina o tome. Među prvima sam progovorila da se rudnici trebaju pripojiti Elektroprivredi. Komunicirala sam sa sindikatima rudara. Oni političari koji iskazuju skepsu i sumnju, neka siđu u jamu”, izjavila je Nermina Kapetanović.

Odvojiti one koji traže posao i one koji su na birou samo zbog zdravstvenog osiguranja

“Ne mislim da u BiH ima 51 posto nezaposlenih. Pometnju izaziva činjenica da na bh. zavodima za zapošljavanje su i osobe koje objektivno ne traže posao, nego su tamo radi administracije i zdravstvenog osiguranja. Tamo ne znate ko traži posao, a ko želi samo da bude osiguran. Pokušavam da objasnim kolegama – da usluga zdravstvenog osiguranja treba ne biti na nivou Zavoda za zapošljavanje”, komentarisala je Kapetanović jedan od novinskih naslova koji je proizašao iz nedavno objavljenih rezultata popisa, a tiče se broja nezaposlenih građana u BiH.

Ako se osobe koje su na birou rada – koje traže samo zdravstveno osigranje sklone sa evidencije nezaposlenih, stopa će onda biti 29 do 30 posto, smatra Kapetanović.

“Daćemo poruku investitorima da BiH nije zona u koju ne vrijedi investirati. Postoji siva ekonomija, čestitam Novaliću na suzbijanju – ali da mu poručim da ne najavljuje kontrole rada na crno, nego neka one budu kontinuirane”, kazala je Zastupnica u PDPS BiH.

“Vratite dostojanstvo građanima BiH, dajte im uslugu zdravstvenog osiguranja – a zavode za traženje posla ljudima koji traže posao”, kaže.

Danas je Dan šehida, koji se obilježava svakog drugog dana Bajrama. “Kao ratni anesteziolog, radeći u otvorenoj bolnici u Zenici – dijelila sam sudbine poginulih. Strašna je bol tu. Veliki je broj porodica koje se nikada nisu oporavile. Bh. zajednica vodi računa o šehidima, ali mislim da može bolje”, kazala je zaljučivši:

“Treba stvoriti ambijent da barem jedna osoba iz porodice šehida dobije stalno radno mjesto. Kada bih ja kreirala politiku, to je nešto na što bih stavila fokus – da to bude poruka da će se političari pobrinuti za šehidske porodice”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.