Čemu tenzije pred obilježavanje genocida u Srebrenici

Vijesti 06. jul 201617:16 > 19:16
N1

Uoči 21. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici narasle su političke tenzije. Verbalni sukob otvoren je između Ćamila Durakovića i Igora Crnadka. Ove godine državni vrh Srbije neće biti u Potočarima, ali premijer Vučić poručuje da bilo čiji politički stavovi neće usporiti projekte koje Srbija finansira u Srebrenici.

Alekandar Vučić je 11. novembra 2015. godine rekao da će Vlada Srbije Srebrenici dati deset miliona maraka, odnosno pet miliona eura.

Prije osam mjeseci Vučiću su u Srebrenici pljeskali, ali na Investicijskoj konferenciji, na kojoj je Vlada Srbije odobrila deset miiona maraka za projekte u ovoj opštini. Uoči 21. godišnjice od genocida su se pojavile nove tenzije. No, Ćamil Duraković smatra da ne treba miješati investicije i komemoraciju žrtvama genocida.

“Ne znam da li se nakon ovih političkih turbulencija nešto institucionalno promijenilo u saradnji Srebrenice i Srbije, ali ne vidim razlog da dolazi do bilo kakvog zastoja”, komentarisao je Ćamil Duraković.

Pemijer Srbije ostaje pri datim obećanjima. Kaže da je obaveza Srbije da ulaže u Srebrenicu, i da to ne može promijeniti bilo čija izjava, pa ni Durakovićeva. Dio novca je već na srebreničkom računu, a neće biti prepreka da i ostatak bude isplaćen, uvjerava Vučić.

“Sve ide najnormalnije, mi nikakve probleme tu nećemo da pravimo dok ne isplatimo i posljednji dinar. To je naša obaveza. Čovjek se drži za riječ a vo za rog. Ili ako mislite zbog političkih stavova nečijih da kažemo nema više para – to su besmislice”, izjavio je Aleksandar Vučić.

Ipak, Durakovićeve riječi očito nisu utjecale na srbijanska ulaganja u Srebrenici, toliko su izazvale burne reakcije unutar BiH. Šef bh. diplomatije Igor Crnadak odlučio je da Ministarstvo vanjskih poslova ne sudjeluje u organizaciji 11. jula.

“Pravo organizatora je da pozovu ili da zabrane nekom da dođu na njihov skup, ali moja obaveza da na događajima koji su u suprotnosti sa vanjskom politikom ne učestvujem”, kazao je Igor Crnadak.

MVP je naše ministarstvo, svih građana, i on ne razumije važnost toga. MVP je zaduženo s aspekta dolaska vsokih stranih gostiju, koje MVP treba da protokolarno isprati“, istakao je Duraković.

Tenzije – to je ono što obilježava razdoblje uoči oblježavanja godišnjice genocida u Srebrenici svake godine. Ovaj put to su izjave Ćamila Durakovića i odluka Igora Crnadka. Prošle godine je bilo nešto drugo. Očito je da su brzo zaboravljene poruke pomirenje, suživota i tolerancije upućene na Investicijskoj konferenciji u Srebrenici krajem prošle godine. Takve poruke upućivali su isti akteri koji iznova pogoršavaju odnose.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.