MMF potvrdio odlaganje kreditnog aranžmana

Vijesti 07. jul 201609:50 > 09:59
AFP

Danas je u Sarajevu Francisco Parodi, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini, rekao kako je odložen sastanak Izvršnog odbora MMF-a na kojem se trebao razmatrati zahtjev vlasti za odobravanje Proširenog aranžmana.

“Zbog odgađanja u potpisivanju Pisma namjere, sastanak Izvršnog odbora MMF-a na kojem se trebao razmatrati zahtjev vlasti za odobravanje Proširenog aranžmana, se morao odložiti do daljnjeg. Elementi programa kao i sadržaj Pisma namjere su usaglašeni između misije MMF-a i organa vlasti BiH u maju/svibnju 2016. Do danas MMF-u nije dostavljeno potpisano Pismo namjere”, stoji u saopćenju MMF-a.

Podsjetimo, ranije smo dobili potvrdu od savjeta premijera FBiH Gorana Miraščića da je Međunarodni monetarni fond odgodio kreditni aranžman BiH jer svi članovi Fiskalnog vijeća nisu potpisali pismo namjere.

Miraščić je kazao da se aranžman odgađa zbog manjka potpisa članova, te nije mogao govoriti da odgađanje aranžmana ima veze sa uslovljavanjem potpisa Zvizdića i Novalića na adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Podsjećamo, novi kredit od Međunarodnog Monetarnog Fonda trebao je iznositi 550 miliona eura, a Odbor MMF-a ovog mjeseca je razmatrao odobravanje aranžmana za BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.