Crnadak: 18. juli ključan datum za BiH

Vijesti 07. jul 201612:56 > 12:58
N1

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je na danas održanoj press konferenciji govorio o kojim temama se razgovaralo na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana u Parizu.

Nakon Brexita, pažnja se posvetila stvarima koje slijede. Vrlo važno za BiH je da je EU odlučna da se proširenje i procesi nastavljaju. Rezultat glasanja u Velikoj Britaniji neće imati utjecaj na procese proširenje. I mi smo potvrdili svoje opredjeljenje da se proširenje nastavi“, kazao je Crnadak te dodao:

“Predstavnici EU su poslali jasnu poruku da EU nastavlja da ima jasnu budućnost i da su spremni sve uraditi da ona ostane ekonomski i demokratski jaka. Jedan vrhunski interes i EU i zemalja Zapadnog Balkana da se proces proširenja nastavi. Kada se to čuje od Merkel, Hollandea, Mogherini onda je to jasna i nedvosmislena poruka”.

Razgovaralo se i o tome kako nastaviti razvoj zemalja Zapadnog Balkana.

Sve zemlje su se opredijelile da nastave razvoj dobrosusjedskih odnosa u regionu i berlinskih procesa finansijske i infrastrukturne podrške zemljama regiona. Za nas je važno da BiH što prije dođe do transportne strategije kako bi bila u prilici da nastavi projekte koji su sada na čekanju dok se dobije strategija“, istakao je Crnadak.

Govorilo se i o formiranju regionalnog centra za mlade.

Za sve u BiH, pitanje mladih i njihove bolje perspektive je na vrhu prioriteta. Važno je da svaka zemlja unutar sebe, posebno mislim na BiH, te u nadležnostima entitetima, radimo i pored ovog regionalnog povezivanja te popravimo situaciju mladim ljudima u zemlji“, rekao je.

Također, jedna od tema bili su i zajednički izazovi zemalja Zapadnog Balkana – u centru pažnje kako poboljšati saradnju u borbi protiv terorizma, radikalizma i migracija.

18. juli je ključni datum. Glavni spoljnopolitički cilj je članstvo u EU i zato nije potrebno gubiti vrijeme, a ako ne dobije pozitivan odgovor o našoj aplikaciji, izgubit ćemo još najmanje šest mjeseci“, naglasio je ministar vanjskih poslova BiH.

“Na sastanku sa Angelom Merkel pokazana je velika zainteresovanost da se problemi prevaziđu. Komesar Hahn je također istakao zainteresovanost da se problemi riješe, kako bi dobili pozitivne odgovore na našu aplikaciju”, kazao je Crnadak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.