Najavljena biciklistička tura Beograd-Sarajevo-Dubrovnik

Vijesti 07. jul 201615:30 > 15:39
N1

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović susreo se danas sa potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Na sastanku su razgovarali o unapređenju trgovinske saradnje i pronalaženju načina uklanjanja necarinskih barijera.

Razgovarali smo o problemima sa kojima se suočavaju naši privrednici, mesoprerađivači pilećeg mesa prilikom izvoza u Srbiju i nekim od barijera posebno kad su u pitanju laboratorijski nalazi na salmonelu gdje Srbija nije usaglašena sa evropskim normama, a i BiH se suočava sa određenim problemima. Napravili smo određene pomake, ali potrebno je uložiti dodatne napore kako bi ovo pitanje dodatno uredili“, izjavio je ministar Šarović.

Ljajić je rekao kako je sastanak bio nastavak saradnje Srbije sa BiH.

Ocjenjujemo da bi saradnja, koja je odlična, mogla biti bolja i uspješnija. Tu smo da rješavamo probleme o slobodnom kretanju roba, postoje još neke bescarinske barijere i nadležni rade na tome da budu otklonjene. Interes nam je da se trgovina između naše dvije države odvija potpuno nesmetano i mislim da će ova godina biti rekordna i da će i u jednom i drugom smjeru biti veća nego 2015. Za nas je BiH treće izvozno tržište za naše robe i želimo da tu saradnju i dalje razvijamo. Naše države su suviše male i stoga je proizašla trilateralu. U septembru ćemo otvoriti zajedničko trgovinsko i turističko predstavništvo u Istanbulu i to će biti šansa za naše privrednike za dalja tržišta”, istakao je Ljajić te dodao:

Želimo da unaprijedimo i turizam pa smo tako predstavili biciklističku turu Beograd-Sarajevo-Dubrovnik kako bi konkurisali kod EU i tako potpomogli razvoju turizma. Želimo da privučemo što veći broj kineskih turista jer 100 miliona Kineza godišnje putuje i želimo kineskim tour operaterima ponuditi da posjećuju mjesta gdje je sniman film Valter brani Sarajevo kako bi posjetili naše zemlje“, kazao je Ljajić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.