Kekić nije imao mjere zabrane, otišao u posjetu porodici

Vijesti 08. jul 201618:55 > 18:56
N1

Sud Bosne i Hercegovine u roku od 24 sata odrediće se o mjerama zabrane za osumnjičenog Osmana Abdulaziza Kekića. Kekić je iz Švedske izručen Bosni i Hercegovini zbog sumnje da je organizovao terorističku grupu.

Osman Abdulaziz Kekić iz Bužima je stigao u Sud Bosne i Hercegovine. Tamo će se i vratiti, iako povremeno boravi na dvije lokacije. Druga je Brčko. Kekić je osumnjičen zbog ratovanja u Siriji. 2010. i početkom ove godine hapšen je u Bosni i Hercegovini, a sredinom juna i na aerodromu u Malmeu. Nakon što je zatražio azil u Švedskoj izručen je bh. pravosuđu. Tužilaštvo traži da mu sud zabrani napuštanje Bužima i zemlje uz oduzimanje pasoša.

“Možete li nam Osmane reći šta ste u Švedskoj radili? Pa obilazio rodbinu od žene. Ona je otišla mjesec i po dana prije sa jednim djetetom kod rodbine. Došao je raspust ide se na godišnje odmore i tako da sam i ja uzeo svoj pasoš i otišao tamo u Švedsku. Ja nemam nikakve mjere zabrane, nije jesam li znao imam li, mjere zabrane ne postoje”, kaže
Osman Abdulaziz Kekić.

Sredinom februara Kekić je u SIPA-i saslušan zbog sumnji u organizovanje terorističke grupe. Djelo koje Tužilaštvo sada navodi je sumnja u protivzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazali su da je od prvog predmeta 2005. godine do danas izrečeno pravosnažno oko 130 godina zatvora za kaznena djela terorizma i odlazaka na strana ratišta kao i druga kaznena djela povezana sa terorizmom.

Podsjećamo, u Interpolu je za N1 potvrđeno da je trenutno raspisano oko 60 tzv. plavih potjernica za osobama iz BiH povezanih sa terorizmom.

“Do sada je raspisano više potraga s ciljem hapšenja osoba, također je izdato više plavih objava u svrhu prikupljanja određenih informacija, lociranja lica i utvrđivanja određenih okolnosti”, kaže Branislav Pavlović, šef Interpola u BiH.

Operativni podaci Agencije za istrage i zaštitu BiH ukazuju da se oko 160 osoba dovodi u vezu sa učešćem u oružanim sukobima u Siriji. Među njima – oko 48 žena i 46 djece. Oko 40 ih se vratilo, a procjene su da je oko 50-ak poginulih. U posljednjih mjesec pojavile su se dvije video poruke ratnika IDIL-a regrutovanih iz Bosne i Hercegovine – Inesa Midžića iz Bihaća i Jasmina Keserovića iz Zavidovića.

“Što se tiče Jasmina Keserovića – osobe koja se u posljednje vrijeme pojavljivala na tim video snimcima on je zapravo i jedini preživjeli uz Inesa Midžića sa onog prvog originalnog videa iz novembra 2014. Svi ostali su do sada poginuli. Uglvanom, recikliraju se stari snimci da bi se održao privid nekog kontinuiteta prisustva i prijetnji ISIL-a”, kaže Vlado Azinović, stručnjak za pitanja terorizma.

Statistika ukazuje da je prosjek starosti bh. državljana koji se dovode u vezu sa boravkom u Siriji između 18 i 30 godina. Njih – oko 107.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.