Salkić: Srebrenicu obilježavam svako jutro kad se probudim

Vijesti 09. jul 201610:41 > 10:45
N1

Saidin Salkić multimedijalni je umjetnik iz BiH koji živi u Australiji. Bavi se sa nekoliko vrsta umjetnosti, jednako se koristi filmom, muzikom, slikarstvom i književnošću.

Trenutno živi i radi u Melbournu u Australiji gdje je odselio poslije rata, a preživio je genocid u Srebrenici u kojem je izgubio oca.

O tome kako na Srebrenicu gleda iz australske perspektive je rekao: “Ne postoji ta perspektiva, to je nešto duboko u meni, nešto s čim se živi cijeli život. Ceremonijalno obilježavanje meni ne znači puno zato što to obilježavam svako jutro kad se probudim“.

Rekao je da posjećuje BiH, kao i Srebrenicu i da je njegov prvi film o Srebrenici.

Salkićevog oca su u Trnovu ubili Škorpioni, a ubistvo je i zabilježeno snimkom.

Na pitanje koliko su mu njegova iskustva inspiracija je kazao: “To su momenti nakon kojih se sve promijenilo, kada više nisi isti i neke neobjašnjive stvari su se desile koje mi još uvijek nisu jasne potuno. Ja još uvijek živim taj period“.

Pokušavam da živim kao slobodni umjetnik na dalekom Jugu, da živim od onoga što jesam i što radim. Trenutno radim na novoj izložbi. Mjesto gdje živim je mjesto najintenzivnije fuzije kultura i svih drugih ljudskih osobina koji pokušavaju da žive zajedno u jednom društvu“, dodao je Salkić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.