Problemi sa transportom preminule osobe iz Austrije u BiH

Vijesti 13. jul 201613:44 > 15:14
Anadolija / Arhiv

Porodica iz Bosne i Hercegovine koja živi u Innsbrucku u Austriji naišla je na velike probleme nakon što im je preminuo član porodice, a kojeg su željeli sahraniti u BiH.

Tijelo 43-godišnje ženske osobe je zbog birokratije šest dana bilo u hladnjači u Beču. Čekala se potvrda o smrti koja, kako su gradski zvaničnici saopštili, nije mogla biti izdata zaštite ličnih podataka. Dženaza je iz tog razloga odložena dva puta. Pozvano je i Ministarstvo vanjskih poslova u BiH kako bi se riješio ovaj problem.

Danas je u austrijskim medijima izašla informacija o tom problemu, a važan je i ovaj kao i svi prijašnji slučajevi jer se ovaj problem već godinama vuče. Konzularno odjeljenje u Beču tražilo je dokument koji od austrijskih vlasti, odnosno od nadležne klinike u Inssbrucku ne može dobiti zbog Zakona o zaštiti podataka, a koji je u Austriji veoma strog. Klinika izda otpusno pismo nadležnom magistratu, a nadležni magistrat na osnovu tog pisma izdaje mrtvački list i na tom ‘mrtvačkom pasošu’ ustvari stoji da je gospodin ili gospođa preminuo prirodnom smrću ili zbog bolesti koja se navede i sa tim ne postoji prepreka za transport bilo kud. Međutim, naše konzularno odjeljenje u Beču ne zadovoljava se tim dokumentima nego traži detaljan nalaz i otežavaju porodici i nama kao džematu u vezi toga“, rekao je imam Redžepagić za N1.

Do sada se nalazilo rješenje, malo je bilo trzavica, međutim ovo je prvi slučaj gdje je dženaza morala dva puta biti pomjerena“, dodao je.

O proceduri kroz koju prolazi porodica koja želi sahraniti preminulog člana porodice u BiH je rekao: “S porodicom odem u pokopno društvo u Innsbrucku, predamo potrebne papire i već sljedeći dan imamo uredne papire, nakon čega se preuzima tijelo preminulog i papiri se faksom šalju u Beč u Ambasadu i tamo pokopno društvo predaje papire koje su dobili ovdje u originalu, preuzima potrebne papire dalje i s tim je slučaj završen. U ovom slučaju ne znam šta je bio razlog ovolikog odugovlačenja. Tražili su isti dokument, a stotinu puta im je rečeno da ne mogu dobiti taj dokument zbog tih razloga. Trebali su službeno tražiti od magistrata u Innsbrucku“.

U međuvremenu, pošto smo napravili medijski pritisak, u ponedjeljak su papiri završeni bez tog dokumenta, odnosno s istim dokumentima koji su imali i u četvrtak ujutro, i jučer je bila dženaza u Kalesiji“, kazao je.

Reakcijom porodice, ali i imama džemata u Innsbrucku Samira Redžepagića, tijelo ženske osobe je ipak transportovano u BiH, a dženaza je održana u ponedjeljak u Kalesiji.

Imam Redžepagić je naveo i to da su naišli na probleme u Ambasadi BiH u Beču gdje je službenik Ambasade bio, kako je Redžepagić rekao, veoma neljubazan, drzak i da će i nadležno pokopno društvo uputiti odgovarajući dopis Ministarstvu zbog njegovog ponašanja.

Ako moja Ambasada i moj konzulat i moj ambasador i konzul ne mogu kao članu porodice ili imamu stati uz nas u momentima kad mi je potrebno da se nešto hitno završi, onda preporučujem državi BiH da bar uštedi te troškove koje ima u vezi toga“, izjavio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.