Završeno svjedočenje Azre Sarić u slučaju protiv Radončića

N1

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je završeno svjedočenje Azre Sarić, ključnog svjedoka u predmetu koji se vodi protiv Fahrudina Radončića i drugih.

Ovo je bilo peto pojavljivanje svjedokinje Azre Sarić pred Sudskim vijećem u slučaju protiv optuženih Radončića, Bilsene Šahman, Bakira Dautbašića i Zijada Hadžijahića. Kao i prethodna četiri puta, mediji nisu dobili odobrenje da objave informacije sa današnjeg ročišta na kojem je Sarić svjedočila.

Optuženi Radončić se obratio Sudskom vijeću prije početka svjedočenja Azre Sarić zatraživši da mu se dozvoli da o sudskom procesu može razgovarati sa svojim prijateljima, sa međunarodnim organizacijama poput OSCE-a, Vijeća Evrope, Helsinškog komiteta i drugim zvaničnicima. Kazao je da mu je onemogućeno pravo da se brani sam budući da o predmetu može samo razgovarati sa advokatom.

Radončić je istakao je da bi želio neke svjedoke ispitivati sam. Odbrana Radončića je tražila da mu Sud BiH dozvoli da godišnji odmor provede u Crnoj Gori.

Također, odbrana Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman je tražila od Suda BiH da im dozvoli da godišnji odmor provedu u Hrvatskoj kao i u Bijelom Polju u Crnoj Gori s ciljem obilaska rodbine. Sud BiH će se o ovim zahtjevima izjasniti naknadno.

Zbog godišnjih odmora, nastavak suđenja je zakazan za 17. august kada će svjedočiti Almir Bašić koji je u to vrijeme bio načelnik Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH.

Podsjetimo, Radončić je uhapšen 25. januara i do 17. februara bio je u pritvoru. Sud BiH potvrdio je 15. februara optužnicu protiv Radončića, Bakira Dautbašića, Zijada Hadžijahića i Bilsene Šahman.

Tužilaštvo BiH optužilo je Dautbašića i Šahmanovu da su pokušali da izvrše uticaj na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu.

Radončić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i lider Saveza za bolju budućnost, u optužnici je označen kao organizator krivičnog djela, a ostali kao izvršioci.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, sada već bivšeg zaposlenika u američkoj Ambasadi u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se istraga zatvori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.