Hiljade bh. građana kolateralna šteta političkih igara

Vijesti 14. jul 201614:26 > 14:30
N1

"Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom je kolateralna šteta jučerašnjeg dana u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH", kazao je za N1 Jozo Bagarić, predsjednik Kluba HDZ-a. Na ovaj način, hiljade bh. građana postali su kolateralna šteta političkih igara.

Sve što je HDZ jučer predložio nije prošlo, između ostalog Zakon o šumama, Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i Zakon o igrama na sreću. Nakon toga mi smo praktično bili protiv cijelog dnevnog reda i svih zakona koji su jučer bili u proceduri“, kazao je Bagarić.

Što se tiče Zakona o liječenju neplodnosti potpomognutom oplodnjom, predsjednik Kluba HDZ-a je kazao kako očekuju od Vlade FBiH i mjerodavnih ministarstava mišljenje te odgovarajuću formu koju bi uputili u parlamentarnu proceduru.

Imali smo svoje upite, te bi pripremili određene amandmane. Svaki zakon treba isčitati i popraviti u skladu sa stručnim, etičkim, moralnim i vjerskim uvjerenjima“, odgovorio je Bagarić na pitanje da li su zastupnici HDZ-a bili protiv iz vjerskih razloga.

On je naglasio da su zastupnici SDP-a na sjednici bili u ulozi pozicije, a HDZ opozicije.

SDP je podržao sve što su predložili SDA i SBB nasuprot HDZ-u. Sve što smo tražili je odbačeno“, dodao je Bagarić.

Podsjećamo, Zakon već drugi put zaredom nije dobio dovoljan broj glasova zastupnika, a jučer je nedostajao samo jedan (49 zastupnika “za” , 11 “protiv”, 24 “suzdržano”). Svi zastupnici HDZ-a su bili protiv.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.