Dodik i Cvijanović odobrili usvajanje SSP-a

Vijesti 15. jul 201612:52 > 13:18
N1

Svaki trenutak se očekuje telefonska sjednica članova Predsjedništva BiH na kojoj bi trebao biti usvojen adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, kao i premijerka ovog entiteta, Željka Cvijanović, telefonski su razgovarali sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz RS-a te su dali saglasnost da srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić glasa za usvajanje SSP-a.

Dodik i Cvijanović kažu kako vjeruju da će Njemačka nadoknaditi gubitke poljoprivrednicima koji bi eventualno nastali nakon primjene SSP-a.

Milorad Dodik je dodao da će predstavnici RS-a otputovati u Berlin gdje će biti utvrđene štete koje će biti pretrpljene zbog prilagođavanja SSP-a, te gdje će se utvrditi načini namirenja. Naglasio je da sporazum stupa na snagu 1. januara, te da ima dovoljno vremena da se to izvrši.

Podsjetimo, usvajanje SSP-a jedan je od ključnih uvjeta u ovom trenutku da bi se BiH našla na dnevnom redu sjednice Vijeća za vanjske poslove EU u Briselu, koja je zakazana za 18. juli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.