Kovačević: Ne mora značiti da je napad djelo ISIS-a

Vijesti 15. jul 201615:33 > 15:34
N1

Goran Kovačević, docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, ekspert iz oblasti borbe protiv terorizma bio je gost specijalnog programa N1 povodom napada u Nici u kojem su život izgubile 84 osobe.

Ovdje postoji mogućnost da ovo nije djelo ISIS-a. Ovo lako može biti metoda neke kriminalne grupe koja se željela osvetiti policiji zbog nečega. Treba naglasiti da je EURO bio specifičan jer se smatralo da je to događaj visokog rizika, a ova proslava u Nici se održava svake godine“, istakao je Kovačević.

On smatra da se radi o unutarnjem propustu, ukoliko su tačne informacije da je francuska policija prije napada propustila vozača kamiona.

Ako je tačna informacija da je vozač već bio zaustavljen i da je pušten uz izgovor da vozi sladoled, onda je to propust policije. Ako malo bolje pogledate, svi napadači u napadima u Francuskoj imaju francusko državljanstvo. To su ljudi koji su tu već 2-3 generacije. Francuska nacija nije ništa uradila da ljude koje smatraju imigrantima inkorporira u svoje društvo“.

Kovačević je dodao da se u ovom slučaju radi o “stereotipnom” profilisanju.

Kada su ga prepoznali, prva činjenica da je rekao da radi posao kakav je namijenjen ovakvoj populaciji u Francuskoj, pustili su ga. Dakle, stereotipno profiliranje. Francuska ima poslove namijenjene za imigrante, a kada oni požele da se inkorporiraju u veći sloj društva, to je problem“.

Također, kazao je da je Francuska država koja drži cijelu EU na okupu te da je zbog toga meta.

ISIS je najavljivao da će izvršiti napade na Francusku. Francuska je trenutno država koja drži na okupu EU i bilo kakva destabilizacija Francuske će ostaviti posljedice na EU. Ovo se može sanirati, ali to bi moglo da se posveti samo ovom problemu i da u EU ne postoji nijedan još problem“.

Kovačević je istakao još jednom da ne mora značiti da se radi o “terorističkom aktu”.

“Mi u BiH smo prvaci davanja karakteristika nečemu što se na kraju ispostavi da nije tako”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.