Politika na odmoru

Vijesti 20. jul 201617:14 > 18:46
N1

Septembar je ključni mjesec za evropski put BiH, baš kao što je i august mjesec kolektivnih odmora za institucije na svim nivoima vlasti. Bh. problemi će narednih sedmica ostati na čekanju.

U sjeni plaža, planina, drugih atraktivnih destinacija ili porodičnih druženja, parlamentaraca, ministara, službenika, ostaju Mehanizam koordinacije, MMF, evropski put, referendum u RS. Ništa ne može poremetiti kolektivni godišnji odmor. Na pitanje da li su ga zaslužili, državni parlamentarci odgovaraju:

“Mislim prije svega da je to malo tendenciozno pitanje. Mislim da mi ipak malo fali odmora”, smatra Staša Košarac iz SNSD-a. “Ma slušajte nisam sad u tom, nisam o tome razmišljao”, dodao je Borislav Bojić, SDS.

U prosjeku imaju dvije sjednice mjesečno. Pa će tako kažu biti i u augustu. Jedna na početku, jedna na kraju mjeseca. A ako baš, baš bude neophodno, postoji obaveza da se odazovu i neplanirano, tokom odmora.

“Razumijem suštinu vašeg pitanja. To se svake godine postavlja kao pitanje u BiH, posebno puno je posla koji stoji pred nama neurađenog, ali evo pozivam da realno sagledamo stvari. Možemo reći da je BiH deblokirala svoj evropski put u 2015./16. da je BiH uzela konačno zamaha na tom putu”, kazao je Šefik Džaferović, SDA.

A neki priznaju da radili ili ne, za mjesec ne bi mogli riješiti nagomilane probleme.

“Nisam optimista da ćemo mi u augustu, odnosno u mjesecu godišnjih odmora, raditi bilo šta ozbiljno, a pogotovo da ćemo naći rješenje za nešto za šta nismo našli prethodnih šest mjeseci ili više. Nažalost više sam nego siguran da septembar neće biti mjesec uspjeha”, ističe Momčilo Novaković, SDS.

A da li su dobro radili prethodnih mjeseci, kažu ne žele komentarisati, neka o tome odlučuju građani na sljedećim izborima. Gdje će na odmore, ni to ne žele precizirati. A politički problemi, ipak kažu nisu nastali između njihovih redova nego na relaciji Vijeće ministara – entitetske vlade. Ali august jednostavno nije mjesec za pitanja ko će, kako i kada riješiti političku krizu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.