"Glasalo se na štetu BHRT-a, a u korist elektroprivreda"

Vijesti 20. jul 201618:16 > 19:22
N1

Dan nakon sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, još uvijek bez konkretnog odgovora iz BHRT-a kako dalje. Tek potvrda kako se jučer očekivalo rješenje.

“Moram da priznam da je nakon jučerasnje sjednice nastupilo stanje šoka. Očekivalo se da prođe Zakon koji je kao prelazno rješnje, a to je stav odbora sistema UO BHRT-a i ostala dva odbora, jedinstven i usaglašen prijedlog sa svim parametrima, pa i kada govorimo o raspodjeli tog osnovnog prihoda”, otkrio je Esad Gotovuša, predsjedavajući UO BHRT-a.

Predstavnički dom PSBiH, podsjetimo, odbacio je izmjene i dopune Zakona o javnom RTV sistemu kojim je bilo predviđeno da se naplata RTV takse vrši uz račun za električnu energiju. Prihod od takse, ali i marektinga, dijelio bi se po principu 40 posto za BHRT, po 30 za entitetske televizije.

Raspodjela je bila sporna za SNSD, dok su u HDZ-u BiH stava da je BHRT-u nepohodna suštinska reforma, aludirajući pritom i na uvođenje trećeg kanala.

“Ovo je samo gašenje požara i kratkooročno rješnje”, mišljenja je Borjana Krišto iz HDZ-a. “Mi smo podržali raspodjelu koju je utvrdio UO”, tvrdi Šefik Džaferović, SDA. “Po čemu je BHRT zaslužio da ima više prihoda od RTRS-a”, pita Staša Košarac, SNSD.

No u BHRT-u odgovaraju da su njihove obaveze prema postojećem Zakonu mnogo veće, uz ostalo otkup i prenos svih velikih evropskih i svjetskih takmičenja. EP u fudbalu bilo je dovedeno u pitanje zbog duga od oko 6 miliona švicarskih franaka. U Evropskoj radio difuznoj uniji dopustili su prenos zbog uvjeravanja da će se rješenje za BHRT uskoro naći.

“Prvo što nas očekuje su Olimpijske igre. Hoće li nam dozvoliti, hoće li nas stopirati? To mi u ovom trenutku ne znamo”, ističe Gotovuša.

Model naplate putem telekom operatera istekao je 30. juna. On će najverovatnije biti nastavljen. No o tome treba odlučiti ponovno politika.

“Mi ćemo morati na sljedećoj sjednici prvog augusta donijeti Zakon o dopunama postojećeg zakona koji će omogućiti nastavak sadašnjeg modela naplate. Druga varijanta je da Odbor sistema sam dogovori sa Elektrodistribucijama”, smatra Momčilo Novaković, poslanik u PSBiH i potpredsjednik NDP.

Ali i to će teško ići, jer, uvjeren je Novaković, jučer se neprincipijelno lobiralo u korist elektroprivreda.

“Više sam nego ubjeđen da svi ovi koji su jučer glasali, posebno SNSD, protiv Zakona nisu glasali jer je Zakon loš po servise, nego je došlo do neprincipijelnog lobiranja u korist elektroprivreda. Radilo se o bježanju od obaveza i to je dobilo podršku parlamentaraca. To je razlog, a ne loš model. Bolji model u ovom momentu nije moguće naći”, mišljenja je Novaković.

U BHRT-u će se do novog rješenja pokušati da održe osnovne funkcije TV-a, radija i web portala. Danas su reagirali i u sindikatu poručivši političarima da je krajnje vrijeme da se vlast odredi da li državi treba javni servis.

Zvanične reakcije iz entitetskih televizija su izostale.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.