Poslovanje na bh. način: Kupovali skupo, prodavali jeftino

Vijesti 21. jul 201618:23 > 19:57
N1

Revizori su utvrdili niz nepravilnosti u poslovanju Elektroprivrede HZHB tokom protekle godine. Iako je Preduzeće dobilo mišljenje s rezervom, nedomaćinsko poslovanje koštalo ih je višemilionskih iznosa, u vidu nenaplaćenih dugovanja, ili čak otpisivanja dugova, te između ostalog, skupe kupovine električne energije.

Elektroprivreda HZHB je u periodu od januara do maja 2015. godine kupovala struju po cijeni od 110 maraka po MWh, a prodavala za nešto više od 91 marku. Koliki je gubitak Preduzeća zbog ovakvog negativnog poslovanja, ni revizija nije mogla utvrditi, niti smo mi dobili odgovor od Uprave, iako smo upitali.

“Ta nabavka je zapravo vršena na jedan netransparentan način to jeste da se upućivala obavijest elektronskim putem na adresu potencijalnih dobavljača za kupovinu određene količine električne energije a isti ti dobavljači su odgovarali dostavljali ponude kada je u pitanju cijena koju su oni nudili”, kaže Dževad Nekić, generalni revizor u FBiH.

Dakle umjesto Zakon o javnim nabavkama, Elektroprivreda se služila nižim aktima, pravilnicima i odlukama, a revizija ustanovila da je cijeli proces rezultirao značajnim finansijskim gubicima, zbog iznimno visoke nabavne, a niske prodajne cijene struje.

“Greška je što se nije vodilo računa o procjenama kakva će biti vrijednost električne energije u vremenu koje je dolazilo kasnije kada se vidjelo da je ta energija puno jeftinija nego vrijeme kada se je kupovalo i to je po meni čista direktna odgovornost ljudi u upravama koje su vršile te transakcije”, kaže Amer Jerlagić, bivši direktor EP BiH.

S druge strane, iste uprave ne vrše transakcije kada je riječ o naplati dugova. Od oko 170 miliona maraka koliko Elektroprivredi duguje mostarski Aluminij, naplaćeno je tek oko 40 miliona. Dug se akumulira iz godine u godinu.

“Zapravo oni su napravili neki dogovor da će se to uplaćivati u nekom narednom periodu ali finansijski rezultat za 2015. godinu je bio negativan što znači da sama politika kada je u pitanju ovo društvo na neki način će se samo povećavati taj gubitak i u budućem periodu”, dodaje Nekić.

Ne prašta Elektroprivreda dugove samo Aluminiju. Nadzorni odbor otpisao je gotovo 19 miliona maraka društvu u stečaju ELEKTROBOSNA-N iz Jajca, utvrdila je revizija.

Ko je profitirao negativnim finansijskim postupcima koje je zabilježila revizija, zašto nema adekvatnog mahanizma naplate dugovanja, te zašto se dugovanja opraštaju, pitanja su na koja smo zatražili, ali nismo dobili odgovor. Možda je ključno pitanje da li bi isti tretman imali građani koji se bar jednom usude da ne plate račun za struju?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.