U Pionirskoj dolini rođeno mladunče lava: Lav Rily i lavica Sarajčica dobili prinovu

Vijesti 17. sep 201415:34 > 15:47
Park.ba

Lav Rily i lavica Sarajčica u Rekreaciono-zabanom centru Pionirska dolina i zoo vrt dobili su prinovu. Prvi put od postojanja zoo vrta, u Pionirskoj dolini, lavica je na svijet donijela zdravo mladunče, saopćeno je iz KJKP Park.

Lavica Sarajčica samo osam mjeseci nakon što je došla u Pionirsku dolinu prije nešto više od 10 dana na svijet je donijela mlado. Lav Rily u Pionirsku dolinu stigao je prošle godine u martu i prvi je lav koji je nakon ratnog razaranja stigao u jedini bosanskohercegovački zoo vrt.

Po riječima upravnika Esada Tajića, mali lav trenutno je dobrog zdravstvenog stanja, boravi s majkom – lavicom u zatvorenom dijelu moderne nastambe, ali i otac Rily povremeno boravi u susjednoj prostoriji nastambe kako bi se navikao na mladunče. 

Park.ba
Park.ba

 Lavica je također trenutno dobrog zdravstvenog stanja, vrlo je brižna prema mladunčetu i hrani ga mlijekom, a kao i mladunče, za sada se ponaša u skladu sa svojom vrstom i porijeklom.

– Vrlo smo radosni i ponosni na mladunče lava koje je rođeno u našem zoo vrtu. Prošlo je samo osam mjeseci kako je lavica došla u naš zoo vrt. Više od dvadeset godina nakon rata prvi put smo bili u prilici da imamo ovakve egzotične vrste zvijeri, prvi put smo morali omogućiti sve uslove da lav i lavica borave zajedno u istom prostoru, da se naviknu jedno na druge, a poslije vrlo kratkog vremena već je na svijet stiglo i prvo mladunče. Mi smo zaista ponosni i sretni, jer ovo je jedina i prava potvrda da smo zaista kvalitetno i stručno uradili svoj posao. Sretan sam i što smo ispunili svoja obećanja data građanima početkom ove godine, a to je da ćemo ubrzo u našem zoo vrtu imati i laviće. Ovo je na kraju i kruna mog, ali i rada našeg zoo vrta i Pionirske doline – kazao je Tajić.

Kako ističe, bitno je napomenuti da je odgoj i držanje ovakve vrste zvijeri uvijek rizično i da će tek poslije dva mjeseca biti sigurniji u procjenama zdravstvenog stanja i opstanka mladunčeta. Za sada lavica mlijekom hrani svoje mladunče, a praksa u zoo vrtovima je da mladunče čovjek ne dira rukama, da što manje ljudi ulazi u prostor nastambe, pa stoga još nisu ni sigurni u spol mladunčeta.

– Nakon isteka tog roka od dva mjeseca, mladunče lava dobit će i svog “kuma” kojeg ćemo odabrati u kampanji koju planiramo realizirati sa radiom Antena Sarajevo. Naime, zahvaljujući medijskoj pažnji i saradnji koju je naš zoo vrt ostvario s Antena Sarajevo tokom projekta “Prvi put nakon rata lavovi u Pionirskoj dolini” odlučeno je “kum mladunčetu bude Antena Sarajevo koji će u svojoj kampanji odabrati najljepše ime za mladog lava, a koje će pak predložiti građani, odnosno slušaoci tog radija i posjetioci Pionirske doline” – navodi Tajić.

Mladunče lava određeno vrijeme posjetioci Pionirske doline neće moći vidjeti u otvorenom dijelu nastambe.