Putovati u Tursku ili ne? Do kraja dana instrukcija MVP BiH

Vijesti 22. jul 201612:50 > 13:17
Pixabay

Vlast u Srbiji pozvala je svoje građane da ne putuju na teritoriju Turske navodeći da Srbija ne može da garantuje sigurnost svojim građanima u toj zemlji. Do kraja dana Ministarstvo vanjskih poslova BiH će oglasiti po ovom pitanju, saznaje N1.

Parlament Republike Turske je u četvrtak potvrdio odluku o vanrednom stanju u Turskoj sa 346 glasova za i 115 protiv. Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se zbog uvođenja vanrednog stanja građanima Srbije ne preporučuje da odlaze u Tursku, a ukoliko ipak odluče da idu neophodne su mjere opreza. On je poručio građanima Srbije koji su u Turskoj da izbjegavaju javna okupljanja, da nose pasoše sa sobom i da se jave konzulatu Srbije, ako zatreba.

Kako saznaje N1, slična instrukcija Ministarstva vanjskih poslova BiH bit će upućena danas bh. građanima. Kako saznajemo, iz Ministarstva će skrenuti pažnju građanima BiH koji putuju u Tursku na specifično stanje u toj zemlji.

“Ideja je da građanima skrenemo neku vrstu pažnje, bez da unosimo paniku, zabranjujemo ili govorimo ljudima da ne idu tamo. Mnogo je bh. građana koji su uplatili svoje aranžmane. I u Francuskoj je proglašeno vanredno stanje pa građanima ne govorimo da ne idu tamo”, kazali su nam u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Stotine građana BiH nalaze se na ljetovanju u Turskoj, a prema najavama turističkih agencija, u planu su mnogobrojni aranžmani za ovu zemlju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.