Tokača za N1: Tribunal gubi kredibilitet koji je gradio dugo

Vijesti 26. nov 201419:08 > 19:15
N1

Mirsad Tokača, direktor Istraživačko - dokumentacionog centra Sarajevo gostovao je u Dnevniku televizije N1 gdje je govorio o radu Haškog tribunala i posjeti Teodora Merona BiH.

Meron će se sutra sastati sa predsjednicom Suda BiH, Medžidom Kreso i tužiocem Goranom Salihovićem, a govorit će se o jačanju kapaciteta pri radu Tužilaštava i Haškog tribunala.

Ono što se događalo s ovim Tribunalom daje signale da ovaj Sud sve više tone i gubi kredibilitet koji je imao tokom godina svoga rada. Neke presude su bila zaista nepravedno oslobađajuće. Tu se može preispitati rad Tribunala ili pritisak prebaciti na Tužilaštvo jer nije adekvatno pripremilo optužnicu i argumente“, kazao je tokača.

Dodao je da naš još čeka mnogo rasprava o izlasku Vojislava Šešelja, što se prema njegovim riječima, nije smjelo desiti.

Mi imamo dva veoma važna slučaja, Karadžić i Mladić, ali tu je toliki obim dokaza da ne sumnjam da će biti osuđeni za genocid“, tvrdi Tokača i dodaje:

Kad imate u vidu neke druge zemlje, kao Ruanda i Kambodža, uspjeh je da je uopšte Tribunal napravljen. Drugi uspjeh je Srebrenica. Najveći neuspjeh je neizvođenje najodgovornijih za zločine, a to su generali generalštaba bivše Jugoslavije koji su osmislili cijeli plan napada na Srebrenicu i BiH“, zaključio je Mirsad Tokača.