Nove stare muke mještana Željeznog Polja

Vijesti 25. jul 201618:09 > 21:04
N1

Stanovnici Željeznog Polja proteklu noć proveli su budni. Kažu, umjesto da se okrenu budućnosti i boljim uslovima života i dalje svakodnevno strahuju od novih klizišta i katastrofe.

Sve se zbilo vrlo brzo, priča nam Muriz Tutnić. Od kako je jučer sišao u korito rijeke, u kuću se nije vraćao.

Ne mogu više gore ni da izađem, treba se uraditi sanacija. Pola metra vode je bilo u podrumu, a ja na posao nisam mogao otići“, ispričao je Tutnić.

Rijeka se izlila iz korita, a velike padavine su izazvale brojna klizišta. Sela Jastrebac i Šahmani ostala su u potpunoj izolaciji. Reagovali su i pripadnici Civilne zaštite.

Članovi Civilne zaštite su sinoć i rano jutros deblokirali ta dva zaseoka, tako da postoje alternativni putevi i za jedan, i za drugi zaseok“, izjavio je Džavid Aličić, direktor kantonalne uprave Civilne zaštite.

Mještani su ogorčeni. Kažu, područje poznato po uspješnom uzgoju maline, svjetsku slavu steklo je po ovim scenama.

Dvije godine nakon su poplave i klizišta mještanima ovog područja nanijeli ogromne štete. Jučerašnje obilne padavine bile su dovoljne da gledamo iste scene. Bageri su i dalje tu, a mještani kažu da ne vjeruju da će se život uskoro vratiti u normalu.

Međutim, mještani da bi došli do svojih domova moraju proći tim putem. Kažu, u njegovu sanaciju uložen je ogroman novac, a problem nije do kraja riješen.

Sinoć su nam napravili da se može nekako proći u selo. Kažu: “Bilo i prošlo, ali šta ako ubuduće kiša bude padala?

Predstavnici svih nivoa vlasti očigledno nemaju odgovor, jer je isto pitanje postavljeno prije dvije godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.