Irfan Nefić za N1 o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu

Vijesti 26. jul 201615:12 > 15:31
N1

Povodom ubistava, pucnjava, pljački prodavnica, krađa automobila, remećenja javnog reda i mira, razbojništava u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS potražili smo mišljenje o sigurnosnoj situaciji u glavnom gradu BiH.

Stanovnici Grada na Miljacki se ne osjećaju sigurno, odgovor je Sarajlija na pitanje o osjećaju bezbjednosti u njihovom gradu. Odgovor na ovo pitanje smo potražili u MUP-u KS, tačnije kod portparola Irfana Nefića, koji je kazao sigurnosnu situaciju na području Kantona Sarajevo i o sigurnosti uopće, treba posmatrati sa dva aspekta.

 Prvi je, kaže, aspekt činjeničnog stanja i osjećaja sigurnosti kod građana.

Naime, svjesni smo činjenice da svaki događaj, kao što je upotreba vatrenog oružja ili narušavanje javnog reda i mira u većem obimu izaziva zabrinutost kod građana i osjećaja pomjera u negativnom smjeru. Međutim, kada gledamo i analiziramo činjenično stanje, moramo reći da je u prvom polugodištu 2016. godine na području Kantona Sarajevo, evidentirano oko 2.400 krivičnih djela, što je za oko 400 ili 14% krivičnih djela manje, nego u istom periodu 2015. godine”, kazao je Nefić.

On je istakao da je u pomenutom periodu rasvijetljeno je oko 1.600 krivičnih djela što je oko 64% ukupnog broja počinjenih krivičnih djela na području Kantona Sarajevo.

“Istovremeno, oko 1.200 osoba je prijavljeno za učinjenje krivičnih djela, a njih preko 700 su povratnici u činjenju krivičnih djela, a skoro 500 osoba je lišeno slobode zbog počinjenja krivičnih djela.

U sarajevskoj policiji ističu da se aktivnosti policije najčešće svode na represivne, ali da se ne zanemaruju ni preventivne mjere.

Mišljenja smo da je najbolja prevencija brza i efikasna reakcija policije na događaje koji imaju elemente krivičnih djela i prekršaja, a potom i adekvatna i pravovremena sankcija za izvršioce istih. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je opredijeljeno i svoje aktivnosti usmjerava ka tome, da sigurnost na području Kantona stalno unapređuje i podiže na viši nivo, na zadovoljstvo građana i svih onih koji dođu u Kanton Sarajevo“, rekao je Nefić.

Nakon brojki i slova, opet ostaje otvoreno pitanje da li je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. Za građane – ponovo nije, a mnogi politički subjekti poručuju da je sigurnosna situacija u Sarajevu zabrinjavajuća, dok iz MUP-a tvrde da je broj krivičnih djela smanjen.

Početkom jula dvije osobe su smrtno stradale nakon pucnjave u općini Stari grad (Hadži-sulejmanova ulica). Krajem
juna jedna osoba je smrtno stradala u razmjeni vatre s policijom na Ilidži. U istom mjesecu nepoznate osobe su automobilom na Kovačićima pokušale pregaziti policajce.

Do sredine maja 2016. godine zabilježene su 4 pucnjave u Starom gradu, 4 u Novom Sarajevu, 3 u Novom gradu, 4 u Centru i 7 na Ilidži.

Posljednji u nizu incidenata zabilježen je u subotu, u ulici Ferhadija kada je došlo do masovne tuče nakon utakmice Željezničara i Sarajeva, te pucnjava u ponedjeljak navečer u blizini Latinske ćuprije u općini Stari grad kada je ranjena ženska osoba koja je bila prolaznik zadobivši teške tjelesne povrede.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.