Ocjene za vladajuću koaliciju od jedva prolazne do "desetke"

Vijesti 26. jul 201617:54 > 19:06
N1

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je bila zakazana za danas, odgođena je na zahtjev Kluba HDZ BiH-HNS zbog, kako kažu, preglasavanja hrvatskih poslanika prilikom usvajanja nekoliko zakona, uključujući i izmjene Zakona o igrama na sreću.

Više od dva sata zastupnici opozicije čekali su informaciju da li je sjednica otkazana ili ne. Tek na insistiranje novinara iz Ureda predsjedavajućeg Predstavničkog doma i zvanično je potvrđeno kako je sjednica otkazana na zahtjev kluba HDZ-a HNS-a. U HDZ-u smatraju da je prije nastavka rada Parlamenta nužan sastanak na vrhu zbog preglasavanja koje više ne mogu tolerisati

“Neizbježno je da stranačka rukovodstva ipak analiziraju dosadašnji rad i zakonadavne i izvršne federalne vlasti da sva pitanja i probleme koja nismo mogli usaglasiti da usagalase i daju nam instrukcije za daljni rad”, izjavio je Jozo Bagarić.

Kao sporne tačke, Bagarić je naveo Nacrt zakona o šumama, Prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, Prijedlog zakona o kontroli revizije branitelja. Tražili su da se povuku na doradu, no podrške koalicionih partnera nije bilo. Iako je na kolegiju postignut dogovor o formiranju registra nekretnina na insistiranje SBB-a, nacrt zakona je povučen. Zanimljivo je da među spornim pitanjima za HDZ nema Zakona o igrama na sreću, što je smatra prvi čovjek SDA u Parlamentu, osnovni razlog nezadovoljstva koalicionog partnera

“Kao što rekoh, nije bilo potrebe da se sjednice odlažu. Mislim da se ovdje radi o nezadovoljstvu HDZ-a što je u Predstavničkom domu usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću što se pokušava zaustaviti prolaz ovog Zakona na Domu naroda. Određena pitanja su očito teška za koalicione partnere ali one stvari koje idu u pravcu rješavnja stanja su Federaciji beskompromisno ćemo ih predlagati i usvajati”, istakao je Ismet Osmanović.

Ponašanje vladajućih političkih stranaka u opoziciji su nazvali skandaloznim i isceniranim.

“Parlamentarna većina jako dobro fukcionira. Sve je ovo iscenirano, jer u konačnici zašto je SDA pristala da se odgodi sjednica bilo je dovoljno zastupnika u Parlamentu da se rad nastavi”, izjavio je Dženan Đonlagić.

No sjednica nije nastavljena a na insistiranje novinara da ocijene rad vladajuće koalicije na skali od 1 do 10 neki su bili realni, neki preoptimistični, pojedini izazvali i smijeh među novinarima.

Tako je HDZ dao jedva prolaznu ocjenu, u SDA su rad vladajuće koalicije ocijenili sa 8+, dok su najoptimističniji bili u SBB-u sa čistom “desetkom”.

Sastanak lidera SDA SBB HDZ biće održan naredne sedmice. Kada će biti održana sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta niko sa sigurnošću ne može reći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.