Poplave ponovo poharale regiju: U Srbiji najteže, pogođene BiH i Hrvatska

Vijesti 17. sep 201416:15 > 16:21
Anadolija

U obilnim kišnim padavinama koje su prethodnih dana pogodile zemlje regiona, siutacija je još uvijek teška u nekim dijelovima na istoku Srbije.

Prema posljednjim informacijama, kiša je prestala padati stoga se stanje u vezi sa poplavama na istoku Srbije danas normalizuje. U mjestu Grabovica između Negotina i Kladova došlo je do akumuliranja velike količine vode usljed čega se formiralo jezero.

Proteklih dana mještani Kladova su zbog plavljenja objekata proveli besane noći, a tri osobe se na ovom području još uvijek vode kao nestale iako ova informacija nije potvrđena od strane MUP-a Srbije.

Spasilačke ekipe i danas su na terenu te pomažu stanovništvo koje je najteže pogođeno poplavama, a dostavljaju se određene količine hrane i vode. Bujice su izazvale brojne odrone i klizišta stoga je nemoguće saobraćati pojedinim regionalnim i lokalnim putevima. U poplavljenim dijelovima istočne Srbije do sada je evakuisano blizu 500 osoba.

Usljed obilnih padavina koje su izazvale nova plavljenja u BiH, najteže je bilo u Unsko-sanskom kantonu gdje su se izlile rijeke i potoci iz svojih korita. Poplavljeni su brojni stambeni i poslovni objekti, a stanje prirodne nesreće u Cazinu je proglašeno 12. septembra. Građani još uvijek rade na sanaciji objekata te strahuju od novih padavina.

Sa poplavama se suočila i Hrvatska čiji su gradovi poplavljeni na južnom priobalju. Poplavljeni su gradovi širom Dalmacije usljed jakih kiša i olujnog nevremena. Najteže je bio pogođen Split čiji su dijelovi ostali bez napajanja električnom eneregijom. Teško stanje u novim poplavama bilo je u Sisačko-moslavačkoj županiji, Međimurju, Karlovcu i sisačkoj okolici.

“Sad smo imali sreću da vodeni val nije imao i ponovio silinu onog iz petog mjeseca, da ova voda u istoj količini nije opet došla do Gunje, jer se pitam što bi bilo s nasipom koji još nije obnovljen”, kazao je danas premijer Hrvatske Zoran Milanović govoreći o novim poplavama. 

Stanje je sada u Hrvatskoj dosta povoljnije u odnosu na prethodne dane, nema novih plavljenja, a štete se zbrajaju.

Područje Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova nije se suočilo sa obilnim padavinama i poplavama.