Savjeti građanima kako da se pripreme za eventualne poplave

Vijesti 29. jul 201609:07 > 09:13
N1

Obilne padavina i nezapamćeno nevrijeme je prije dva dana pogodilo Sarajevo, a i brojne druge gradove u BiH. Jučer ponovo kiša, na nešto manjem obimu. Padavina jutros nema, situacija je normalizovana.

O padavinama i nevoljama kakve su donijele u Novom danu razgovarali smo sa Mustafom Kovačom, direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Gospodine Kovač, mnogi ne pamte ovakve kiše. Ogromne su probleme zadale građanima. Federalnoj civilnoj zaštiti također. Kantonalna civilna zaštita je sve vrijeme na terenu. Kakva je trenutno situacija na terenu?

Krenulo je od nedjelje, 24. ovog mjeseca. Imali smo tešku situaciju u mjesnim zajednicama Srednje i Gora. To je bila prirodna nesreća ograničenog karaktera. Sve što se događalo na terenu podsjećalo je na 2014. (poplave u BiH). Ovdje bih napomenuo pravovremenu reakciju građana koji su zajedno sa profesionalnim jedinicama učestvovali u sprečavanju daljnje eskalacije. Vrlo je bitno da građani sami shvate da trebaju se obučiti kako bi mogli reagovali kada dođe do neke nesreće.

Gdje je bilo najkritičnije? Kako se nosimo sa novim padavinama?

U gradu Sarajevu bile su obilne padavine koje su zaista zabrinule stanovništvo. Bilo je i straha i panike. Bilo je kritičnih situacija na nekoliko lokacija. Kada dođe do ovakvih situacija nama je zadatak da budemo pri ruci građanima.

Kako se građani mogu uključiti?

Prije svega moramo uraditi preventivne radnje, osigurati naše kuće, zidove, da imamo adekvatnu opremu, krampu, lopate…Jednostavno da budemo spremni. Moramo pratiti situaciju u svom naselju. Kada dođe do ovakvih situacija jako je bitno da budemo smireni i zreli, te da se ne bojim učestvovati u aktivnostima. Moramo naglasiti da se prvo spašavaju životi pa sve ostalo.

Sve češći svjedočite i požarima. Šta je najčešći uzrok?

Pretežno do požara dolazi zbog zastarjele gradnje ili instalacije. O drugim uzrocima, konkretno što se tiče požara u tržnom centru Škafa, ne bih govorio. Imaju istražni organi koji će dati više detalja o ovoj nesreći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.