Durmo: Aktuelna vlast se udaljava od antifašističke borbe

Vijesti 29. jul 201610:29 > 10:30
N1

U sklopu obilježavanja 75. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu, na Ivan-sedlu će biti upriličena centralna proslava. Učesnici proslave još jednom će ukazati na značaj njegovanja antifašističkih tekovina za izgradnju prosperitetnije budućnosti države Bosne i Hercegovine, svih njenih građana i naroda.

Većina poslova u vezi organizacije godišnjice je završeno, kazao je u Novom danu Ibrahim Durmo, predsjednik organizacionog odbora manifestacije.

“Danas su još završni radovi na čišćenju prostora. KJKP Rad je dovukao nekoliko kontejnera za odlaganje smeća pa je ovo ujedno i ekološka akcija čišćenja”, istakao je Durmo.

Organizacioni odbor je iskoristio iskustva iz prethodnih manifestacija i zato očekuje da će ovogodišnje obilježavanje ustanka naroda BiH biti još bolje.

“Ovo je jedna tradicionalna proslava gdje se već više od 50 godina građani dvije regije okupljaju na Ivan-sedlu i obilježavaju godišnjicu antifašističkog ustanka u Drugom svjetskom rata”, naveo je Durmo.

Antifašisti Sarajeva i BiH žele da se građani perioda kada je naša zemlja bila dio bivše Jugoslavije sjećaju kao boljeg dijela naše historije jer, kaku kažu, tada nije bilo ovakvih kriza vlasti i kriza uopšte.

“Dolaskom ‘demokratije’ prošli smo jedan grozan period koji niko nije želio. Moramo da njegujemo tradicije. Gledam sada pišu ustanak naroda, a bio je i ustanak narodnosti. Svako je bio bitan u bivšoj Jugoslaviji. Udruženje antifašista njeguje ovakvu ideju”, napominje Durmo.

Na kraju je rekao kako smatra da se aktuelna vlast udaljava od svoje prošlosti i antifašističke borbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.