Ilegalni polovni akumulatori iz Hrvatske na teritoriji BiH

Vijesti 29. jul 201612:26 > 12:31
Facebook

Deset hrvatskih državljana s područja Splitsko-dalmatinske županije u dobi od 25 do 63 godine splitska je policija kazneno prijavila zbog sumnje u izbjegavanje carinskog nadzora tokom kojeg su prokrijumčarili više od 287.500 kilograma polovnih akumulatora i ostvarili imovinsku korist od 776.000 kuna, odnsno 220.000 KM.

Kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da su osumnjičeni u više navrata od 6. aprila do 29. jula, protivno Zakonu o održivom privrednom otpadu zajednički i dogovorno otkupljivali istrošene akumulatorske baterije od raznih pravnih i fizičkih osoba na području Hrvatske, koje su zatim prevozili u Bosnu i Hercegovinu, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, saopštila je PU splitsko-dalmatinska.

Prokrijumčareno je najmanje 287.500 kilograma korištenih akumulatora, a njihovom prodajom ostvarena je protupravna imovinska korist u iznosu od najmanje 220.00 KM.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage domova i prevoznih sredstava osumnjičenika, kojom prilikom su prikupljeni materijalni dokazi, a između ostalog, kod 26-godišnjaka su pronađena i oduzeta dva pištolja i devet komada streljiva, koje je ilegalno posjedovao, saopštila je PU splitsko-dalmatinska.

Policija je nakon završenog kriminalističkog istraživanja protiv svih podnijela kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, Stalnoj službi u Metkoviću s obzirom da su kazneno djelo počinili na području Vrgorca.

Četiri osobe su dovedene pritvorskom nadzorniku, dok je protiv ostalih osumnjičenika kaznena prijava podnesena redovnim putem. Osim kaznene prijave, protiv 26-godišnjaka je podnesen i Optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu, zbog prekršaja iz Zakona o oružju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.