FOTO| Da li znakovi zabrane vrijede tokom vjerskih obreda?

Vijesti 29. jul 201614:18 > 15:07
N1

Da li u glavnom gradu Bosne i Hercegovine postoji selekcija dana kada saobraćajni znakovi vrijede? To je, naime, pitanje koje smo postavili sami sebi nakon što smo dobili seriju fotografija koje slikovito ilustruju ovaj problem.

Petak, poslijepodne je vrijeme kada pripadnici islamske vjeroispovjesti obavljaju džuma namaz. Fotografije koje možete vidjeti u prilogu uslikane su na prostoru Općine Stari Grad u Sarajevu, za vrijeme trajanja namaza.

U trenutku kada smo dobili ove fotografije, negdje oko 13:00 sati – na Obali Kulina Bana vladala je velika gužva u saobraćaju, direktno uzrokovana začepljenjem koje se stvori u najprometnijem dijelu grada – u vrijeme kada ne vlada poslijepodnevna “špica”. Fotografije smo dobili za vrijeme trajanja vjerskog obreda džuma namaza pripadnika islamske vjeroispovjesti. 

Gradski prevoz je nepomično stajao, a roditeljima koji su sa bebama izašli da prošetaju, sa dječijim kolicima nemaju kuda proći.

Automobili nasumično parkirani na lokalitetu koji obuhvata Latinsku ćupriju, Trg Austrije, zgrade Papagajka blokirali su i pristup satovima električne energije.

Uprkos uočljivim znacima zabrane stajanja i parkiranja – automobili stoje parkirani, a saobraćajnih policajaca na vidiku nije bilo. 

Kontaktirali smo nadležnu PU Stari Grad koji su nam kazali da “prijava za pogrešno parkiranje i ometanje nema”.

“Kada su u pitanju vjerski obredi, PU Stari Grad nije obaviješten o tome. Znakovi svakako vrijede, i nemaju vremensko ograničenje. Službenici uvijek poduzimaju zakonski predviđene mjere, ali vode računa o vjerskim obredima bilo koje vrste”, kazali su nam iz PU Stari Grad.

Na tom predjelu, odnosno u neposrednoj blizni postoji nekoliko parking prostora, koji su otvoreni uz naplatu. Hotel Evropa (koji ima slobodnih mjesta), te dva parkinga u njegovoj blizini. Parking iza Općine Stari Grad, parking kod Doma Armije, pa čak i parking kod Careve džamije i na Trgu Austrije provjereno u tom trenutku nastanka snimaka su imali slobodnog mjesta.

Interesovalo nas je da li recimo Hitna Pomoć u ovom vremenskom intervalu ima problema sa prilaskom ukoliko dođe poziv sa ove lokacije. Mujo Subašić, iz Hitne pomoći Sarajevo nam je kazao da njihova vozila nemaju problema te vrste.

“Poznajemo problem, i to je generalno sa Sarajevom koje ima uže ulice. Nemamo problem sa tim, ali imamo sa saobraćajnim gužvama, jer mi kao i svi moramo poštovati znakove. U tim slučajevima, usmjeravamo u ulice s druge strane”, kazao nam je glavni medicinski tehničar i saradnik u edukativnim centru Hitne pomoći Sarajevo.

Istina, na ovom lokalitetu (kao i na ostalim u gradu Sarajevu) u toku su radovi na cestama, tako da to dodatno pogoršava problem gužvi. Iz PU Stari Grad nam je potvrđeno i to da su na tom lokalitetu prijavljeni radovi na cesti iz Vodovoda i Kanalizacije, te i to dodatno otežava kretanje na tom lokalitetu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1