"Poželjela sam i da me udari, ali da mi ne kaže neke stvari"

Vijesti 30. jul 201619:11 > 19:28
N1

Žene su najčešće žrtve nasilja u porodici. Zabrinjavajući je podatak da je Sigurnu kuću od 2000. godine do danas nazvalo više od 10 hiljada žena, a još više brine činjenica da je mnogo više onih koje nikada neće zatražiti pomoć.

“Nekad sam poželjela i da me udari, ali da mi neke stvari ne kaže, ne izgovori”, kazala je na početku razgovora jedna od žrtava nasilja u prorodici i dodala:

“Imala sam jednu traumu u momentu kada je on u pijanom stanju dijete otrgnuo od mene i počeo da bježi sa djetetom. Tad sam se osjećala nemoćna da ga stignem. Bojala sam se da ne padne, da joj ne naudi, jer on kad je pijan gubi realitet. Nije ona osoba”…

“Sad je dijete predškolskog uzrasta i svjesna je zašto sam ovdje. Ne moram joj mnogo objašnjavati”…

Nesiguran dom već drugi put mijenja sigurnom kućom. Sa njom je 18 žena, sa različitim sudbinama, ali istim obrascem ponašanja nasilnika:

“Što se ja više odupirem, on je sve jači bio. Nemam gdje, nemaš… Uvijek se završavalo sa rečenicom ti nemaš gdje, nema ti ko pomoći”.

“Ali ima izlaza. Ja sam mislila da nema ali ima. Ovdje sam se osnažila i vratilo samopouzdanje. Ja samo ponovo ona svoja ja. Ponovo sam ono što sam bila prije 20 godina”, dodala je naša sagovornica.

A mnoge sebe zauvijek izgube. Bez svijesti o tome da se može živjeti i drugačije, ostaju u začaranom krugu.

“Krug nasilja u porodici je kada se prvo desi nasilni događaj, kada nasilnik ispoljava to ponašanje koje tjera ženu da pobjegne, da potraži pomoć u sigurnoj kući. Poslije toga se dešava momenat kada se on kaje i kada moli ženu da se vrati i kada neke žene pokleknu i povjeruju i ponovo se vraćaju u nasilnu sredinu, ali se za nekoliko mjeseci ponovo dešava nasilje”, objašnjava Sanja Saračić, psihologinja u Sigurnoj kući.

Od 2000. godine do danas, telefon Sigurne kuće zazvonio je 10.030 puta. Pola od toga je zbog nasilja u porodici. Mnogo je više onih koje nikada ne kažu nikome. Među njima su i obrazovane, samostalne i uspješne žene. Glasne u karijerama, ali tihe u krugu nasilja. A žena s početka naše priče, samo je jedna od rijetkih koja se tamo neće vratiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.