Izetbegović: Nije bilo popuštanja

Vijesti 31. jul 201619:41 > 19:46
N1

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji je bio domaćin sastanka delegacija SDA i SNSD-a predvođenih stranačkim liderima Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom, izjavio je novinarima nakon sastanka da je postignuta saglasnost o brojnim važnim pitanjima.

Po njegovim riječima, razgovarano je o urgentim pitanjima u kontekstu evropskih integracija, pitanjima koja se tiču aplikacije BiH za članstvo u EU.

Wigemark je čestitao Izetbegoviću, Dodiku, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, te entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović koji su, kako je kazao, pokazali da su pravi državnici, dužnosnici, da imaju pravi interes i opredjeljenje za rješavanje ovih pitanja.

Dodao je da će ove pozitivne vijesti rado prenijeti visokoj predstavnici Federici Mogherini, komesaru Johannesu Hahnu te Miroslavu Lajčaku, ministru vanjskih poslova Slovačke Republike koja trenutno predsjedava Unijom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka izjavio da se na ovome radilo posljednjih desetak dana te da nije bilo, kako je kazao, popuštanja nego su se on i Dodik “našli na pola puta”.

“Dodik i ja smo otprilike precizirali suštinu onoga što je danas bila tema, one najosjetljivije stvari, pomogli da se nađe dogovor između ova dva nivoa vlasti, entitetskog i državnog kad je u pitanju koordinacijski mehanizam”, kazao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, to je otvorilo put i za postizanje ostalih dogovora u vezi sa transportnom strategijom i aranžmanom sa MMF-om.

Danas smo, istaknuo je on, riješili set pitanja koja otvaraju put BiH ka prihvatanju aplikacije, preuzimanju upitnika, pokretanju BiH na njenom evropskom putu, ali i otvaranje svega onoga što omogućava aranžman sa MMF-om.

“To nisu samo sredstva, to je također, jedan sadržajan paket reformi za BiH. Tu je i strategija. Otvorili smo još niz drugih pitanja. Mislim da je ovo bio jedan dobar sastanak koji će nas uvesti u rješavanje još niza drugih pitanja u budućnosti”, zaključio je Izetbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.