Sudbina radnika javnih servisa u rukama politike

Vijesti 01. aug 201618:29 > 19:23
N1

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH nije prihvaćen zahtjev poslanika Mirsada Mešića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, prema kojem bi naplata RTV-takse putem telekom operatera u BiH trebalo da bude produžena za šest mjeseci.

Normalno finansijsko poslovanje sva tri javna emitera u državi, ali i hiljade radnih mjesta ostalo je pod upitnikom.

Većina zastupnika bila je protiv Prijedloga koji bi omogućio normalno finansijsko poslovanje javnih emitera i dosadašnji način naplate RTV takse. Kažu, hitna procedura koja samo privremeno rješava problem koji se vuče godinama nije više prihvatljiva. Naplata RTV takse ostaje pod upitnikom.

“Zakon bi dao vjetar u leđa odboru sistema i praktično bi obavezao telekom operatere, ovako su oni u situaciji hoće li ili neće produžiti ugovor”, izjavio je Momčilo Novaković, predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije BiH.

Dakle, loptica je iz jedne sale prebačena na drugu stranu. Sudbina hiljade radnika tri javna servisa trenutno ovisi o dobroj volji telekom operatera. Dosadašnji način naplate je već nekoliko puta podržan. Zašto danas nije produžen, nekima nije jasno.

To trebate pitati vladajuću parlamentarnu većinu. Oni su napravili krizu oko javnih emitera u BiH“, kazao je Mirsad Mešić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Inače, zastupnici i stranke koje predstavljaju imaju različite interese. Dok jedni u borbi za RTV sistem sakupljaju političke poene, drugi bi cijeli sistem mijenjali. HDZ-u BiH je ovaj broj kanala nedovoljan. SNSD bi da se novac od takse dijeli jednako na tri dijela za sva tri emitera, a predstavnici opozicije iz RS-a ponavljaju istu priču – neće podržati finansiranje servisa koji propagira linč neistomišljenika SNSD-a.

“Mi ne prihvatamo javni servis RTRS da našim parama vodi propagantu bilo koje političke stranke”, rekao je Mladen Bosić, predsjednik SDS u Zastupničkom domu PS BiH.

Radnici kažu, ovakav sistem se nastoji srušiti u cilju potpune političke kontrole nad servisima.

“Znači, ovdje je svaki put pet do dvanaest, umjesto da se traga za rješenjem, traga se da se ne dođe do rješenja, to je moje mišljenje i zbog toga sve skupa propada, a ovako, kanal meni, kanal tebi. Ne valja način raspodjele, to je samo bježanje, a pobjeći se ne može, doći će vrijeme kada će država, odnosno zakonodavna vlast morati da riješi”, istakao je Esad Gotovuša, član Odbora javnog RTV sistema BiH.

Podsjetimo, zastupnici su prethodno odbili i prijedlog da se naplata RTV takse vrši preko računa za struju, koji je dobio pozitivo mišljenje i RTV servisa i resorne komisije. Dok se politički interesi u bijeloj sali Parlamenta BiH ne poklope, poslovanje tri javna servisa je sve upitnije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.