Spomen park Vraca nekada simbol otpora, a danas zapuštenosti

Vijesti 04. aug 201610:51 > 10:59
N1

Spomen park Vraca, nekada simbol otpora fašističkom teroru danas je poznat kao devastirani park koji umire.

Tvrđava Vraca se nalazi iznad Sarajeva. Bio je to prostor ubijanja građana u Drugom svjetskom ratu. Tvrđava je 1981. godine pretvorena u Spomen park za više od jedanaest hiljada nevinih žrtava. U toku posljednjeg rata Spomen park je pretrpio teška oštećenja, a zbog nebrige vlasti uništavanje je nastavljeno.

Ipak, studenti iz raznih zemalja svijeta žele oživjeti park. Radi se o projektu RevolutiON koji tokom perioda od 3 mjeseca podrazumijeva dolazak 48 praktikanata koji će raditi na unapređenju nevladinih organizacija i kulturnih ustanova. Jedan od takvih je i čišćenje Vraca u koji će pored članova AIESECa biti uključeni i eksterni članovi, volonteri koji će pomoći da se spomeniku vrati stari sjaj. Studentska organizacija AIESEC u ovoj plemenitoj misiji sarađuje sa historijskim muzejom.

Kustosica muzeja Elma Hodzic kaže: “Ovaj projekt je zaista nastao kao rezultat puke volje i entuzijazma, i mi se nadamo da će prevazići granice interesovanja samo mladih i muzeja, i da će ovo postati naš zajednički cilj.

Ona dodaje da historiijski muzej tri godine sarađuje sa studentskom organizacijom AIESEC i da su zaista zadovoljni saradnjom. Ove godine su napravili korak naprijed, izašli izvan okvira muzeja, i počeli se baviti onim čime se muzej i treba baviti, promocijom kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Studentica iz Litvanije, učesnica projekta, kaže da ima mnogo zainteresovanih građana koji bi učestvovali u njihovoj misiji, ali ne i institucija. Smatra da je u ovom trenutku potrebno da neki hrabri ljudi i institucije kažu “Trebamo Vas, mi možemo započeti promjene, ali u nekom trenutku nam je novac i podrška vlasti potrebna.”

N1
N1
N1
N1
N1

Spomen park Vraca je 2005. godine proglašen Nacionalnim spomenikom BiH. Jedanaest godina kasnije, budućnost ovog parka zavisi od inicijative mladih. Da li će mladi uspjeti oživjeti park koji je država zaboravila? Hoće li se nadležni sjetiti ovog parka?

Znamenitosti i ljepote Bosne i Hercegovine su privukli djevojku iz Španije u Sarajevo.

Ona kaže da učesnici projekta pokušavaju očuvati nasljedstvo Bosne i Hercegovine čišćenjem Spomen parka Vraca, zato što ima mnogo historije, mnogi su pisali o njemu, ali je nažalost u užasnom stanju.

Na projektu će raditi do kraja mjeseca. Prvi korak ka rješavanju problema je akcija koju organizuju ovaj vikend. Pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže u petak, subotu i nedjelju.

Šta će se desiti kada ovi mladi završe sa projektom? Ukoliko nadležni ne preuzmu brigu o Spomen parku, nacionalno blago neće sijati pravim sjajem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.